Legendarna Ford Sierra se vratila u proizvodnju

  • Izvor: Index.hr
  • 04.11.2021.19:02

Kad je Ford u pitanju, nakon Escorta je krenuo oživljavati jednog od najuspješnijih sportskih automobila.

U pitanju je Ford Sierra Cosworth RS500 iz Grupe A, a za njen povratak zaslužan je Andy Rouse Engineering u saradnji s CNC Motorsport AWS-om.

Radi se o tri primjerka koji će se izraditi na osnovi Sierre Cosworth, a prvi je već u izradi. Radi se o školjki "909“ koja je čuvana još od 1980-ih. Ispod poklopca je poznati Cosworthov dragulj, 2.0 turbak, sada s oko 575 KS. To je čak i više od originala i duplo više od drumske Sierre Cosworth. Priču nastavlja zadnji pogon s prenosom putem autentičnog Getrag petostepenskom mjenjača i Bara Motorsport diferencijala. Ovjes, sistem kočenja i sve ostale komponente biće izrađeni na osnovu dostupnih nacrta, ali i sjećanja onih koji su učestvovali u izradi originala. 

Sierra je dominirala BTCC-om tokom 1988., 1989. i 1990. godine, a Andi Rouz ju jako dobro poznaje. U njoj je pobijedio u 60 trka BTCC-a, a u saradnji s inženjerom Alanom Strahanom i guruom za motore Vikom Drejkom, izradili su više od 30 automobila i 100 motora. 

Novoproizvedena Sierra Cosworth Group A starta cijenom od 185.000 funti, a prva isporuka očekuje se početkom iduće godine. 

Tagovi: