"Denza"

Mercedes i BYD za debi pripremaju luksuzni minivan Denza

  • Izvor: Agencije
  • 18.04.2022.21:32

Veliki i skupocjeni predstavnici segmenta MPV veoma popularni u Kini i da to traje već neko vrijeme, s tim da se sada sprema i bum u promociji električnih monovolumena.

U takvom segmentu su već zastupljeni Maxus (kao dio korporacije SAIC) i Voyah (kao brend pod kontrolom koncerna Dongfeng), čuveni Hongqi, Zeekr (u vlasništvu kompanije Geely), kao i Wey (deo Great Walla). Svi oni već posjeduju, ili barem rade na razvoju sopstvenih čeda u klasi kombija.

Sada imamo priliku da izvjestimo da je minivan pod imenom Denza skoro spreman. 

Denza je kao brend utemeljena od strane dva čuvena proizvođača, njemačkog Daimlera i kineskog BYD-a, što se zbilo prije deset godina. Međutim, ortaci nisu bili u prilici do sada da ispromovišu brend pa je njemačka strana nedavno odlučila da svoj udio svede s inicijalnih 50% na svega 10%. Ipak, kako razvoj ovog minivana teče već nekoliko godina, doprinos inženjerskog tima trokrake zvijezde bi morao da bude veoma značajan.

Za sada je u javnosti raspoloživ veoma skroman broj informacija o dolazećem kombiju, pa čak ni ime nije zvanično objavljeno još uvijek. Znamo da je automobil dugačak 5,2 metra i da će nuditi tri reda za sjedenje uz raspored u stilu jednačine 2 + 2 + 3. Krasiće ga i bogata oprema, pa možemo reći da će sjedišta u drugom redu biti izrazito poželjna za upotrebu, dok je putnicima na raspolaganju i panoramski krovni otvor, mnogobrojni ekrani i još svašta nešto.

Za pogon će biti zadužen serijski hibrid poznat pod oznakom BYD DM-i, dok nema sumnje da ćemo vidjeti i potpuno električnu varijantu. Procjenjena početna cijena se nikako ne može nazvati mačijim kašljem, s obzirom da će novčanik kupca biti olakšan za nekih 70 hiljada američkih dolara, i to ako ne štiklira niti jednu opciju s liste.

Kako bilo, više pojedinosti o luksuznom novitetu ćemo moći da objavimo uoči same premijere, koju po svemu sudeći nećemo morati dugo da iščekujemo, prenosi AutoRepublika.

Tagovi: