Obogatio ponudu

Mercedes predstavio T klasu

  • Izvor: Index.hr
  • 26.04.2022.18:54

Mercedes je u skladu s obećanjima predstavio novu T klasu i time dodatno obogatio ponudu u ovom pomalo zapostavljenom segmentu.

I dodatno zakomplikovalo, rekli bi neki, jer u segmentu MPV-a Mercedes već nudi Citan. I ovdje je osnova ista, pa T klasu već mnogi prozivaju luksuznom izvedbom Renaultovog modela Kangoo. 

Kako god, Mercedes s ovim modelom ima velike planove, a nadamo se da će biti uspješniji nego što je bio izlet u svijet kamioneta s X klasom zasnovanom na Nissanovoj Navarri. 

Dakle, tražite li porodični MPV koji uz avanturistički duh i prostranost može ponuditi premium štih kroz komfor, opremu i bezbjednosne funkcije, potraga počinje i završava upravo ovdje. 

Voljeli Mercedes ili ne, ovo je jedini model u segmentu s plemenitim pedigreom. 

Dodatno valja imati na umu kako Mercedes tu neće stati jer uskoro stiže i električna izvedba imena EQT. 

Nova T klasa nosi novi dizajnerski jezik Mercedesa, posebno sprijeda gdje hromirana maska donosi ogromnu trokraku zvijezdu te je obrubljena bademastim svjetlima.

Poklopac motora je podignut na najviši nivo, a donji dio blatobrana dobija atraktivnu saćastu strukturu. Bok vozila s kliznim vratima nadopunjen je tek atraktivnijim felugamaa i zanimljivim dvobojnim krovnim nosačima. 

Kako ni zadnji vertikalno rezani kraj ne nudi ništa zanimljivo, priču o dizajnu završavamo suvoparnim informacijama kako je T klasa duga 4.498 mm, široka 1.859 mm i visoka 1.811 mm. Najavljena je i duža izvedba sa sedam sjedala. 

U unutrašnjosti se lako prepoznaje putnički Citan, sada uz malo više šminke. Mercedes je tu odlučio ponuditi i MBUX infotainment sa 7-inčnim zaslonom, pa čak i ambijentalnu rasvjetu. Baš kao što i promo fotografije sugerišu, ovdje je naglasak na praktičnosti i prostranosti, pa T klasa bez problema guta kolica, prenosnu kutiju za ljubimca, ali i bicikl. 

U ponudi su dva motora, svaki s dvije izvedbe snage. 1.3 benzinac tako daje 102 i 131 KS, a 1.5 dizelaš 95 i 116 KS. Snažniji motori opcijski se nude sa 7-stupenim mjenjačem s dvostrukim kvačilopm(DCT).

Zvanične cijene još nisu obznanjene, ali se pretpostavlja kao bi T klasa trebala biti na nivou od oko 30.000 evra, osjetno više od Citan Tourera, ali i Kangooa.

Tagovi: