Acceleration Increase

Mercedes uvodi sramnu pretplatu na funkcije svojih automobila?

  • Izvor: Agencije
  • 24.11.2022.09:23

Nakon BMW-a, Mercedes je najnoviji njemački proizvođač koji je zaključao funkcije svog automobila iza pretplate.

Ipak, ovaj proizvođač je otišao korak dalje, pa je riješio da ograniči performanse svojih vozila i uvede Acceleration Increase pretplatu.

Acceleration Increase je godišnja pretplata koja košta 1.200 dolara i unapređuje performanse automobila tako što poboljšava izlaznu snagu motora za 20-40%, povećava obrtni momenat i skraćuje vrijeme ubrzanja od 0 do 100 km/h za 0,9 sekundi tokom korišćenja Dynamic režima vožnje.

Pretplata ne dolazi sa nekom vrstom fizičke nadogradnje - umjesto toga, ona jednostavno otključava pune mogućnosti vozila, što ukazuje da je Mercedes namerno ograničio performanse svojih električnih vozila, ne bi li ih kasnije prodavao kao opcioni dodatak.

Kako je globalna prodaja novih vozila opala posljednjih godina, proizvođači automobila su se okrenuli prodaji softverskih nadogradnji i pretplatama.

Iako ovo ima smisla za određene ponude specifične za softver, poput premijum funkcija navigacije ili daljinskog nadgledanja vozila, platni zid za otključavanje performansi automobila kompanije Mercedes je novi, prilično nepopularni trend, zbog kojeg proizvođači ograničavaju mogućnosti hardvera sa kojim je vozilo već opremljeno u fabrici, prenosi "Smart Life".

Ovakva odluka nam stiže samo mjesec dana nakon što je BMW primijenio sličan poslovni model na svoje automobile, zahtijevajući od kupaca da plaćaju mjesečnu nadoknadu od 18 dolara kako bi mogli da uključe grijače sjedišta i volana.

BMW je takođe ranije pokušao (neuspješno) da naplaćuje 80 dolara mjesečno za pristup Apple CarPlay i Android Auto funkcijama, koje drugi proizvođači nude besplatno.

Tagovi: