Njemačka više nije glavni izvoznik

Odakle Srbi najviše uvoze vozila? Došlo je do velike promjene

 • Izvor: novosti.rs
 • 13.03.2023.10:16

Mnogi automobili počinju svoj život u jednoj zemlji, a zatim prelaze u drugu u nekom trenutku svog životnog ciklusa. Ovo posebno važi kada su u pitanju automobili iz zapadne Evrope koji čine veliki dio tržišta polovnih vozila u Srbiji.

Dok Njemačka izvozi najviše polovnih automobila na kontinentu, specifična situacija varira u različitim dijelovima Evrope.

Istraživanje kompanije za automobilske podatke "Kar Vertikal" otkrilo je da se svaki četvrti korišćeni automobil u Srbiji uvozi iz Italije.

Kako su saopštili iz ove kompanije, čak 28% polovnih automobila u Srbiji dolazi iz Italije, koja ima najveći udio na tržištu, a slijede Njemačka (16,7%), Francuska (15,8%), Češka (10,7%) i Belgija (6,5%).

Podsjetimo, prije dvije godine je situacija bil drugačija i tada je najviše polovnjaka u Srbiju stizalo iz Francuske (26,9%), a potom iz Njemačke (25,5%), dok je Italija bila na trećem mjestu (10,4%). Slijedile su Rumunija (9%) i Belgija (7,4%).

Briga o mezimcu

Ovi podaci su, kako ističu, dobijeni analizom više od milion izvještaja o istoriji automobila, ali napominju da možda ne pokazuje stvarnu statistiku registracije u Srbiji.

Tagovi:
 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.