Савјети

Шта радити ако сте у аутомобилу док је напољу грмљавина?

  • Извор: Телеграф
  • 25.04.2024. 14:55

Када нас током вожње погоди јака грмљавина и олуја, безбједност постаје примарна брига сваког возача и путника у аутомобилу.

Многи вјерују да је аутомобил сигурно уточиште током грмљавине, али колико је та тврдња заправо тачна?

Заштитни кавез на точковима?

Већина аутомобила пружа одређени ниво заштите од громова, захваљујући дизајну који делује као Фарадејев кавез. Ова конструкција омогућава да електрична енергија грома прође преко спољашњости аутомобила и отуда сигурно до земље, штитећи све унутра. Важно је, међутим, напоменути да овај ефекат штити само код возила са металном шасијом – кабриолети са платненим кровом или возила са пластичним дијеловима не нуде исти ниво заштите.

Кључни савјети за вожњу током грмљавине

Прва и основна препорука је да, ако је могуће, избјегавате вожњу док траје олуја. Ако сте већ на путу када грмљавина почне, слиједите ове кораке:

Затворите прозоре и сунроф: Ово је кључно како би се одржао интегритет Фарадејевог кавеза који аутомобил природно формира.

Како одређене ауто-школе могу да коригују цијене?

Како одређене ауто-школе могу да коригују цијене?

Искључите електронске уређаје: Иако је мало вјероватно да ће гром директно погодити електронику, боље је предузети додатне мјере опреза.

Избјегавајте додиривање металних дијелова: Иако струја обично тече спољашњим дијелом возила, избјегавање директне везе са металом је паметна додатна мјера опреза.

Паркирајте на сигурном мјесту: Ако је могуће, паркирајте аутомобил и сачекајте да олуја прође. Избјегавајте паркирање испод дрвећа или других структура које би могле да привуку гром.

Шта ако вас ипак погоди гром?

У ријетким случајевима када гром удари у возило, најважније је остати унутар аутомобила док олуја не престане. Аутомобил би требало да преусмјери електричну енергију, али излазак из возила прије него што олуја прође може повећати ризик од електричног удара.

Док аутомобили генерално пружају добру заштиту током грмљавина, кључно је пратити сигурносне процедуре како би се избјегле нежељене посљедице. Возило може бити ваш сигуран простор, али само ако се правилно користи током олуја.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: