Да ли сте размишљали о томе?

Вожња аутомобила са спуштеним прозорима представља додатни трошак

  • Извор: Магазин новости
  • 19.04.2024. 15:13

Када се возите по топлом дану у свом аутомобилу, сасвим је природно да желите да спустите прозор у нади да ћете добити пријатан прохладни повјетарац, посебно ако ваш аутомобил нема климу. Међутим, један аутомеханичар је открио зашто би то требало да избјегавате, посебно ако желите да уштедите новац.

Просјечан возач наводно троши око 200 евра сваког мјесеца само за одржавање свог возила, тако да је разумљиво да ће власници аутомобила жељети да смање трошкове када могу. И док многи вјерују да вожња са спуштеним стаклима не штети, испоставило се да то није увијек случај, пише Мирор. 

Аутомобилски инжењер Џош Регис, који је провео 18 година радећи као механичар, недавно је објаснио зашто не мисли да би возачи требало да возе са спуштеним стаклима, тврдећи да би то могло да их кошта.

- Када је прозор спуштен, трошите више горива јер тјерате своје возило да се више бори против отпора вјетра. Ваш аутомобил ради јаче трошењем више горива за одржавање исте брзине. Ако користите клима уређај, ваше возило ће радити истом брзином и самим тим трошити мање горива - рекао је Џош. 

Уколико нисте љубитељи клима уређаја постоји више начина да природно расхладите свој аутомобил. Прије свега искористите ноћну свјежину ако планирате дужу вожњу. Када је температура висока безбједније је да возите ноћу да би вам било пријатније. Такође, редовно провјетравајте аутомобил и користите пиродну хладовину. Такође можете да користите заштите надстрешнице, или рефлектујуће сунчане засторе да бисте блокирали сунчеву свјетлост. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: