Banjaluka: Radnik obezbjeđenja fizički nasrnuo na novinara

  • 29.11.2016.13:44

Pripadnik obezbjeđenja Vijeća naroda RS fizički je napao i izbacio iz zgrada novinara Srne Borisa Nogu koji je došao da prati rad zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine oko zakona o Danu Republike.

Nogo je rekao da ga je pripadnik obezbjeđenja prvo verbalno napao a onda i fizički udaljio iz zgrade.

"Jedan radnik obezbjeđenja Vijeća naroda RS me je bez ikakvog povoda fizički izbacio i verbalno nasrnuo na mene, što dovoljno govori u kakvom su položaju novinari. Na moje pitanje zašto galami na novinare u holu, on je odreagovao fizički i nasrnuo na mene", rekao je Boris Nogo, novinar Srne.

Nekoliko prisutnih novinara je pokušalo sugerisati pripadniku obezbjeđenja da se nema pravo tako ponašati prema novinarima koji samo rade svoj posao, na šta je on odgovorio uvredama i psovkama.

Ljiljana Smiljanić, sekretar Kluba novinara Banjaluka osudila je ovaj incident i zatražila da odgovorni budu kažnjeni te je zatražila od nadležnih službi da novinarima omoguće normalne uslove za njihov rad.

Novinari nisu uspjeli saznati ime radnika obezbjeđenja jer je uz verbalne prijetnje odbio da se predstavi. Još se čeka reakcija iz Vijeća naroda RS o ovom slučaju.

Srna osudila napad na novinara

Uređivački kolegijum Novinske agencije Republike Srpske "SRNA" najoštrije osuđuje napad na novinara Srne Borisa Nogu od radnika obezbjeđenja na prijavnici zgrade u kojoj je smješteno Vijeće naroda Republike Srpske u Banjaluci.

Uređivački kolegijum Srne zaprepašten je ponašanjem radnika obezbjeđenja koji je danas, bez ikakvog povoda, prvo verbalno, uz najvulgarnije uvrede, pa onda i fizički nasrnuo na Nogu, izguravši ga iz zgrade iz koje su bili prinuđeni da izađu i drugi okupljeni novinari.

Uređivački kolegijum Srne napominje da je Nogo u zgradu u kojoj je smješteno Vijeće naroda Republike Srpske došao po novinarskom zadatku, kako bi pratio ranije uredno najavljeni događaj - sjednicu Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske.

Uređivački kolegijum Srne od nadležnih traži izvinjenje zbog napada na kolegu Nogu i poručuje da je apsolutno neprihvatljivo da neprofesionalni i bahati pojedinci ruše ugled institucija Republike Srpske i otežavaju već ionako zahtjevan i težak rad novinara na terenu.