Crni hljeb prave od kafe i vina

  • 08.12.2014. 18:18

Jedan od prvih savjeta koji dobijemo kad odlučimo da se pravilno hranimo jeste da smanjimo unos bijelog hljeba i da pređemo na crni ili ražani.

Međutim, nije svaki hljeb koji se zove ražani 100 odsto ražani jer hljeb koji sadrži samo 35 odsto ražanog brašna spada u tu kategoriju.
Pored toga, takvo pecivo može da bude puno aditiva i emulgatora.
Ima onih koji se odlučuju za takozvani beskvasni hljeb, ali stručnjaci navode da se korisnost beskvasnog hljeba gubi ako se u njemu nalazi mnogo sode bikarbone, a upravo je tako u većini slučajeva.
Iako nam, kad pomislimo na nezdrav hljeb, prva asocijacija bude upravo bijeli, trebalo bi istaći da nije ni svaki hljeb koji nije bijele boje obavezno i zdrav.
Pojedine pekare prave crni hljeb koji zapravo to nije.
"On ima tamnu boju, dobijenu upotrebom supstanci koje ne bi smjele da postoje u hljebu, ražani malt, kafa, kakao, pekarske prirodne i vještačke boje, crveno vino", kaže jedan od pekara odlično upoznat s metodom bojenja hljeba.
Ono što je problem s kojim se sreću potrošači jeste to što većina proizvođača ne krši zakon jer pravilno deklarišu svoj hljeb.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.