ATV

Dijaspora uskoro u institucijama Republike Srpske

 • 15.04.2018. 19:23

Dijaspora bi, od naredne godine, mogla da uđe u institucije Republike Srpske. U Vladu je stiglo već nekoliko incijativa koje predlažu da narod Srpske koji živi u inostranstvu dobije svoje predstavnike u Narodnoj skupštini, za početak, kroz odbore, što bi moglo da se postigne internim aktima.

Drugi korak je omogućavanje izbora njihovih predstavnika u Parlament, i otvarenje mogućnosti aktivnog učešća u vlasti. Za to bi trebalo mijenjati Ustav, što sigurno neće biti lako, poručuju narodni poslanici. Vjeruju da ipak treba pokušati.

"Imamo različite veze sa dijasporom na kulturnom, privrednom, sportskom i svakakvom drugom polju, ali ih nemamo u Ustavu.
Ne bih se izjašnjavao o dometima, ali da sam za da se odmah otvori dijalog o ustavnim promjenama, jesam" kaže poslanik SNSD-a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Drago Kalabić.

Od dijaspore, kao i do sada, Srpska očekuje podršku i pomoć. Pored finansijske pomoći, to su kontakti, šanse za nove strane investicije i ulaganja u privredu i turizam. Građane Republike Srpke u dijaspori interesuje život na domaćem terenu, i to treba maksimalno iskoristiti, ali i institucionalno podržati, poručuje potpredsjednik Narodne skupštine.

"Promocija naših ekonomskih potencijala, političkih kontakata, interesa, razvoja, dovođenja ljudi u Republiku Srpsku, investitora, turista, to nikom pametnom ne smeta. Na kraju krajeva, od toga i BiH može da ima koristi, kao što i Hrvatska ima koristi od Istre", kaže Nenad Stevandić.

Sve bi to bilo u redu da ne postoji milion prepreka, poručuju iz opozicije. Zato vjeruju da je ideja o uključivanju dijaspore u politički život u Srpskoj samo predizborna priča.

"Mi smo mogli vidjeti i u prethodnom periodu i sastanke vrha RS, što je naravno dobro, i treba da imamo saradnju, ali ono što je loše je da se radi tu o predizbornoj godini, i da se tu nažalost radi o zloupotrebi dijaspore, odnosno njihovih glasova u izborima" stav je poslanika SDS-a u Narodnoj Skupštini, Davora Šešića.

U Banjaluci je, prije mjesec i po dana održan prvi Forum dijaspore, koji je okupio učesnike iz 20 zemalja. Predstavnici vlasti u Srpskoj poručili su da je to značajan korak ka uspostavljanju snažnijih ekonomskih i političkih veza između Republike Srpske i njene dijaspore.

 • 20:05 Bingo

  Bingo

 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program