Dijeta koja će vas podmladiti

  • 01.10.2014.11:58

Ljekari i nutricionisti se slažu da hrana koju svakodnevno konzumiramo ima presudan značaj za naše zdravlje i utiče na proces starenje – može da ga ubrza ili uspori. Pratite sljedeće savjete kako biste što duže ostali mladi i zdravi!

Prije svega, budući da oksidacioni procesi izazivaju starenje organizma, potrebno je unositi dovoljnu količinu antioksidanasa koji će zaštititi ćelije od oštećenja. Neki od njih proizvode se u organizmu (enzimi i proteini), a druge je potrebno unositi hranom (vitamini C i E, karotenoidi i flavonoidi).

Vitamin C najpoznatiji je antioksidans i efikasno sprečava štetno dejstvo slobodnih radikala, zaustavlja starenje i otklanja posljedice prekomjernog izlaganja sunčevim zracima.

Osnovna uloga vitamin E jeste zaštita hormona, enzima i ćelijskih membrana od agresivnih supstanci. Ovaj vitamin čuva srce i krvne sudove, ali i druge važne organe. Najbolji izvor E vitamina jesu sjemenke suncokreta, hladno cijeđena ulja, jezgrasti plodovi i soja.

I vitamin A je snažan antioksidans koji štiti vid, smanjuje bore i sprečava razvoj kancera. Ima ga u ribljem ulju, mesu, telećoj džigerici, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima, kao i drugim namirnicama životinjskog porijekla. U povrću se vitamin A nalazi kao provitamin u obliku beta-karotena prisutnog u mrkvi, krompiru, špinatu, lubenici, paradajzu i raznom voću i povrću žute i crvene boje.

Ugljeni hidrati takođe doprinose podmlađivanju organizma, pa što češće treba konzumirati integralne žitarice, jezgraste plodove i sjemenke. Ove namirnice obiluju i vlaknima koja sprečavaju opstipaciju, nastanak hemoroida i hipertenziju, a pritom detoksikuju cjelokupan organizam. Kompleksni ugljeni hidrati prava su riznica fitohemikalija koje sprečavaju nastanak artritisa, raka i srčanih oboljenja, bora i staračkih pega.

Kako biste što duže ostali mladi i zdravi, trebalo bi da se pridržavate sljedećih uputstava:

- Konzumirajte samo namirnice koje nisu tretirane pesticidima i ne sadrže konzervanse, emulgatore i vještačke boje.
- Pijte dovoljno vode i jedite namirnice bogate vlaknima kako bi proces detoksikacije organizma tekao neometano.
- Jedite što više svježeg voća i povrća jer ćete samo na taj način organizam snabdijeti neophodnim mineralima, vitaminima i enzimima.
- Ostavite pušenje, a konzumiranje alkohola svedite na najmanju mjeru. Takođe, potpuno izbjegavajte gazirana pića.
- Spavajte sedam do devet sati dnevno kako bi organizam imao dovoljno vremena da se odmori i regeneriše.
- Recite ”ne” slatkišima i svim namirnicama koje sadrže rafinisani bijeli šećer i bijelo brašno, kao i obrocima u kasnim večernjim satima.
- Redovno vježbajte i što više boraviote napolju, na svježem vazduhu. Vježbanje podstiče i poboljšava rad srca, pluća i mišića, kao i protok krvi kroz cijeli organizam.