DODIK: Vrijeme je za nove poreze

  • 02.12.2014. 07:20

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je kao dramatičnu vijest da je Rusija odustala od izgradnje "Južnog toka".

"Rusija je rekla da ona ne može da napravi `Južni tok` ako Evropa to ne želi. Prije nekoliko godina je napravljen `Sjeverni tok` iz istih izvora i došao je u Njemačku i razvijene zemlje Evrope i nije bilo nijednog kubnog metra smanjene isporuke gasa sve vrijeme krize u Ukrajini. Zašto se nama ne da pod istim uslovima napravimo `Južni tok`? Zašto mi moramo da razmišljamo o tome da nismo energetski obezbijeđeni u budućnosti?", upitao je Dodik.

Dodik je izjavio da Rusija principijelno poštuje Dejtonski sporazum i da nikada nijednom rječju nije pokazala aspiracije prema BiH u teritorijalnom ili političkom smislu.

Komentarišući nedavnu izjavu zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da "ruska politika nije dobrodošla u BiH", Dodik je rekao da je ruska politika i država sa svim onim pozitivnim što može da donese dobrodošla ovdje, jednako kao i politika EU, Turske i nekih drugih zemalja.

"Kad god sam pričao sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, on je govorio o teritorijalnom integritetu BiH. A oni ovdje pokušavaju da od toga naprave svašta i govore o fašizmu. Kod Turske smo vidjeli jednu vrstu ponašanja koju nismo vidjeli kod Rusa", istakao je Dodik.

On je konstatovao da su se Rusi principijelno ponašali na međunarodnim tijelima kada su govorili da poštuju Dejtonski sporazum.

"Sukob Evrope i Rusije oko Ukrajine ne možemo mi ni da riješimo niti bilo šta da doprinesemo da on bude još žešći. Ali se ovdje upravo taj sukob oko Ukrajine pokušava nama nametnuti kao priča za `peglanje` određenih stvari, pa bi se sad navodno trebalo bojati Rusa odjednom", rekao je Dodik.

On je ukazao da je, nasuprot dosljednoj ruskoj podršci Dejtonskom sporazumu, turski premijer Taip Erdogan govorio o "novoj osmanskoj imperiji" i mnogo čemu drugom, kao i o tome da su za njega "Ankara i Istanbul isto kao i Sarajevo".

Odgovarajući na pitanje kakva će biti predstojeća godina u ekonomskom smislu, Dodik je rekao da će biti stabilizovane javne finansije.

"Računamo na određenu finansijsku podršku, koja nije od MMF-a. Mislim da MMF vodi politiku urušavanja stabilnosti ovdje", naveo je Dodik.

On je podsjetio da je MMF otkazao ratu koja je trebalo, kako je rekao, da završi finansijsku godinu na neki način.

"MMF neće odobriti 150 miliona KM i lokalne vlasti su prinuđene da idu na emisiju obveznica, a onda opozicija ustane i govori: `Evo ih opet se zadužuju`. MMF je zbog navodnog neispunjavanja obaveza koje su oni nama propisali uskratio tu finansijsku podršku", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, da nije bilo poplava, Srpska bi ovu godinu završila sa rastom bruto proizvoda najmanje dva odsto.

Predsjednik Republike Srpske naglasio je da očekuje da će to u narodnoj godini biti ostvareno.

"Moramo da stimulišemo ljude da se bore za posao i da rade, a ne za socijalna prava koja dobiju, a onda se `nakači` 500 hiljada ljudi na različite oblike socijalnih davanja i javne finansije", rekao je Dodik i dodao da je možda došlo vrijeme da se uvede porez, pa i oduzimanje zemljišta na neobrađeno poljoprivredno zemljište.

On je ukazao da ima i zemalja koje su uvele porez i na neženje.