Golić: Posvećeni smo oporavku privrede

  • 05.04.2018.17:31

Predsjednik Implementacionog odbora Vlade Republike Srpske i poslodavaca Srebrenka Golić rekla je danas u Banjaluci da će taj odbor i Vlada Srpske biti posvećeni politikama oporavka privrede, fiskalne konsolidacije i reforme javnog sektora.

"Cilj je da osnažimo i rasteretimo privredu i realni sektor, poboljšamo položaj radnika i poslodavaca i putem novih zapošljavanja zaustavimo odlaske kvalifikovane radne snage", navela je Golićeva nakon prve konstitutivne sjednice Implementacionog odbora Vlade i poslodavaca održane u prostorijama Ministarstva finansija.

Ona je izjavila novinarima da su mjere oporavka privrede, fiskalne konsolidacije i reforme javnog sektora utvrđene ranije zaključenim memorandumom o zajedničkim politikama između Vlade i Unije udruženja poslodavaca.

[caption id="attachment_597762" align="aligncenter" width="640"]Бањалука - Голић - сједница Бањалука - Голић - сједница[/caption]

"Njihova realizacija biće razmatrana na redovnim i kvartalnim sjednicama i krajem aprila imaćemo novu sjednicu. Realizovana je većina potpisanih mjera za prvi kvartal, koje su definisane Akcionim planom za realizaciju mjera Vlade za ovu godinu i Implementacioni odbor daće puni doprinos realizaciji tog plana", naglasila je Golićeva, koja je i potpredsjednik Vlade.

Ona je napomenula da će taj posao biti realizovan u rokovima dogovorenim sa Unijom udruženja poslodavaca Srpske, naglasivši da je na tom planu usvojen Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama.

Kada je riječ o inspekcijskom nadzoru, Golićeva je naglasila da će Vladi biti predloženo da na prvoj narednoj sjednici izabere novi odbor za praćenje poreskih pitanja, te da će se koordinaciono tijelo za inspekcijski nadzor proširiti novim članovima iz Privredne komore i Unije udruženja i Vlade.

Govoreći o novom Akcionom planu zapošljavanja, Golićeva je navela da se traže modaliteti kontrole i kriterijumi kako bi Zavod za zapošljavanje Srpske raspisao konkurs za dodjelu sredstava za nova zapošljavanja.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić rekao je da treba da se nađe model da se do kraja ove godine izmire svi dugovi Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) prema poslodavcima za bolovanja duža od 30 dana.

"Potpisaćemo protokol u narednih desetak dana kojim se Fond obavezuje da svim poslodavcima do 30. juna izmiri dug iz redovnih sredstava, a da se tekuće obaveze redovno isplaćuju", naveo je Škrebić, dodajući da pomenuti dug iznosi oko devet miliona KM.

Škrebić, koji je i član Implementacionog odbora, naglasio je da se s ciljem smanjenja poreza i doprinosa očekuju izmjene i dopune zakona u Srpskoj, koji će biti usvojeni do kraja godine.

"Ono što smo dogovarali jeste da, ako budemo imali povećan prihod od poreza i doprinosa, da se u skladu s tim iznosom na kraju godine smanje porezi i doprinosi", rekao je Škrebić.

On je dodao da ozbiljna reforma na planu poreza i doprinosa nije moguća bez povećanja stope PDV-a, ali da to nije realno ove godine, jer se izmjene rade na nivou BiH.

[caption id="attachment_597763" align="aligncenter" width="640"]Бањалука - Имплементациони одбор Владе и послодаваца - сједница1 Бањалука - Имплементациони одбор Владе и послодаваца - сједница1[/caption]

"To je povećanje sa 17 na 19 odsto, što bi omogućilo smanjenje poreza i doprinosa na nivo koji smo imali prije svjetske ekonomske krize, odnosno 52 odsto na neto iznos. To se može očekivati tek u idućoj godini", kaže Škrebić.

On je napomenuo da se o novom opštem kolektivnom ugovoru pregovara i da je potrebno usaglasiti još neke odredbe.

"Sindikalci treba da shvate da se moraju odreći nekih stečenih prava, a mi smo uvijek za to da se plate rad i rezultati rada", rekao je Škrebić.

On je dodao da mladi kadrovi odlaze sa ovih prostora zbog ekonomskih razloga, kao i političke nestabilnosti, ali da treba učiniti sve da ostanu.

Sjednici Implementacionog odbora prisustvovali su zamjenik predsjednika ovog odbora i ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija, te članovi Odbora - ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, direktor Privredne komore Dragica Ristić i potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić.

(Srna)