Hapšenje za ratni zločin nad Srbima u Konjicu

 • 04.12.2017. 19:45

Zbog ratnog zločina nad Srbima u Bradini pripadnici SIP-e i MUP-a Republike Srpske hapsili su od ranog jutra na područiju Konjica.

Palo je trinaest bivših pripadnika jedinice Akrepi Armije Bosne i Hercegovine koji se sumnjiče za više od 100 ubistava i organizovanje etničkog čišćenja Srba.

Osim zločina nad civilima u srpskom selu Bradina optužnicom su obuhvaćeni i zločini u logorima Čelebići i Musala.

"Radi se o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine na području Konjica i okoline, a koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva Srpske nacionalnosti sa tog područija. Među navedenim zločinima obuhvaćeni su ubistva mučenja silovanja zlostavljanja i progoni žrtava2, rekao je boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

TELOP1

Među uhapšenima su komandant jedinice Akrepi Midhat Pirkić, ali i Šefik Nikšić, stric Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a.

"Predmet obuhvata više od 100 ubistava, četiri silovanja, te mučenja i torture preko 50 logoraša, a istragom su obuhvaćeni i visoko pozicionirani policijski i vojni funkcioneri", kaže direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina. Milorad Kojić kaže da je centar sarađivao sa bh. tužilaštvom tokom cijele istrage koja obuhvata stradanje srpskog naroda na području Bradine i Konjica.

"Ovde želim prije svega da pohvalim postupajućeg tužioca i njegovu želju i volju za saaradnjom koja je u prethodnom periodu bila i koja je rezultirala ovim hapšenjem. I ja naravno očekujem i potvrđivanje optužnice kasnije od strane suda", kaže Milorad Kojić,direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina.

"U Konjicu je ubijeno 382 Srba, od kojih 200 civila", poručio je narodni poslanik koji je i predsjednik Udruženja Konjičana Zoran Pologoš. On kaže da 25 godina od zločina u Konjicu nije odgovarao ni vojni vrh, ni izvršioci, iako su svi detalji odavno poznati Tužilaštvu BiH.

 • 19:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Прича се

  Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

 • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

 • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

  ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 22:35 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.