KATALONIJA: Referendum uprkos sudskoj zabrani

 • 04.11.2014. 18:27

Katalonija je danas najavila da će simbolično glasanje o nezavisnosti tog regiona biti održano tokom vikenda, uprkos odluci španskog Ustavnog suda da blokira planirane "konsultacije s građanima" Katalonije.

Administracija u Barseloni će pokrenuti i sudski postupak protiv vlade u Madridu zbog "gušenja slobode izražavanja" time što je podnijela sudu zahtev za blokiranje glasanja 9. novembra, izjavio je portparol katalonske regionalne vlade Fransesko Oms, prenio je AFP.

Ustavni sud Španije blokirao je ranije danas simbolično glasanje o nezavisnosti Katalonije, na isti način kao što je to učinio i sa ranije planiranim referendumom.

Šef katalonske regionalne vlade Artur Mas bio je sazvao za 9. novembar "konsultacije s građanima", pošto je sud 29. septembra suspendovao njegov prvobitni zahtjev za održavanje zvaničnog, mada neobavezujućeg referenduma o nezavisnosti.

Vlada u Madridu je u petak pokrenula sudski postupak, zatraživši od Ustavnog suda da blokira i to glasanje.

Zamjenica španskog premijera Soraja Saens de Santamarija izjavila je da katalonski plan za simbolični referendum predstavlja "pravnu prevaru" i "izvrtanje" demokratije.

Sud je jednoglasno podržao zahtjev vlade za suspendovanje glasanja, saopštio je portparol suda.

Mas je poručio da je plan za glasanje sasvim zakonit i pozvao je Katalonce da izađu na biračka mjesta 9. novembra i "održe lekciju iz demokratije i civilizovanosti".

Prema najnovijim anketama, koje je proteklog vikenda objavio dnevnik "Pais", 49 odsto Katalonaca protivi se sazivanju referenduma, a 44 odsto se zalaže za njegovo održavanje.

 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Прича се

  Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

 • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

 • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

  ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 22:35 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

  '''Серија: Ред Рок (12+)