Свјетски дан слободе медија

И под срамним санкцијама из дана у дан јачи!

 • Извор: АТВ
 • 03.05.2024. 17:53

И ове године Свјетски дан слободе медија прослављамо под срамним и наметнутим санкцијама америчих институција. Објашњење није стигло, али је бескрупулозна одлука отишла још даље – пријетње, застрашивања, узнемиравања нашег уређивачког колегијума.

Стигла је, необјашњена одлука и до гашења наших рачуна и угрожавања будућности више од 150 професионалаца, људи који свакодневно поштено раде и прехрањују своје породице. Одлука је бачена, али коцкице се нису посложиле.

Право слободе медија свело се на парво јачег. Јаки ипак не знају колика снага може да лежи у ‘нејакоме’. То ће заувијек најбоље описивати чувени сукоб Давида и Голијата, у којем је, само наизглед слабији, побједио јачега. Побједио га је вољом, мислима, срцем, идејама, безграничном слободом, истином, вјером, правдом. Покушали су да нас сломе, но, из дана у дан све смо јачи и поноснији на наш рад, на наших 27 година, које ове године пунимо, сигурнији да су још многе године пред нама, и све оно што са њима долази. Сваки дан више растемо, уважавајући критике, примајући похвале - ми стремимо напријед. Не гледамо у моћнике и послушнике, него у нашу публику, у јавност, која нам вјерује. То је најбољи одраз нашег рада, али и разлог више да нас се утиша.

Слобода медија и слобода говора нешто је чему неупитно морамо корачати, не остављајући прилику да устукнемо пред изазовима. Ми ћемо то чинити, без повлачења и одустања. А да ли ће и да ли могу то учитини сви, а нарочито медији? Глобална слика је лоша, босанскохерцеговачка, чини се, још лошија. Говора је све мање, а камоли оног слободног. И да нам свима буде јасно, мета оваквих одлука, могу бити сви. Било гђе, јер се океан, видимо, лако може препливати.

Ми смо АТВ. Телевизија смо са Балкана, из БиХ, Републике Српске, Бањалуке. Извјештавали смо о најгорим годинама у БиХ. И оним бољим. Па и оним најбољим. Наше екипе пратиле су догађаје свјетских размјера. Имамо и имали смо увијек ексклузивне приче. Већ 27 година имамо успјешну домаћу продукцију. Наши уредници и ТВ лица препознатљив су дио регионалне медијске сцене. Имамо више од 150 запослених. Радимо професионално, одговорно, објектинво, прелазимо границе, али не освајамо. Само ‘мале екране’. Не бирамо стране, него интересе и жеље наше публике. Санкционисани смо јер вјерујемо у снагу Републике Српске. Вјерујемо у борце који су за њу живот дали. Вјерујемо у младост која је гради. Санкционисани смо. То је сасвим довољно.

Драге колеге, медијски радници широм свијета, срећан нам данашњи датум. И не заборавите, оно што свим силама имате ниједна сила вам не може одузети - одговорност ка публици и јавности, обавезу ка извјештавњу, објективно и истинито и истину да вам слободу говора не могу узети, упркос свему.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

  '‘Путуј, пробај, заволи (Р)