Želite ukusno pečeno pile koje će biti pravi adut vaše svečane trpeze? Poštujte ova pravila.
Pečeno pile može biti specijalitet za ponos ako se poštuju određena pravila.
1. Nemojte pristati na klasičan obrok
Kada god ste u mogućnosti, kupite kvalitetno pileće meso. Čak i ako je potrebno malo više novca i truda, vjerujte, bićete nagrađeni savršenim gurmanskim obrokom.
2. Ne plašite se začina
Ne samo da je dobro posoljeno pile ukusnije, već će vam podariti i zlatni hrskavu kožicu. Dobro posolite i pobiberite piletinu prije stavljanja u rernu. Ne zaboravite da začinite i donju stranu pileta, kao i ispod krilaca i bataka. Meso možete začiniti tako što ćete pile napuniti svježim začinima, limunom, bijelim ili crnim lukom. Tako će meso upiti divnu aromu dok se peče.
3. Ne stavljajte hladno ili vlažno pile da se peče
Prije nego što stavite pile da se peče, držite ga na sobnoj temperaturi oko pola sata. Ako stavite u zagrijanu rernu ledeno pile, neće se ravnomjerno ispeći. Takođe, nemojte peći ni tek oprano, vlažno pile jer može na kraju imati gnjecavu kožicu. Zato, prije pečenja dobro osušite piletinu.
4. Pripremite po svom ukusu
Postoje dvije varijante pripreme piletine - brzo pečenje na jakoj temperaturi ili sporije na nešto manjoj temperaturi. Način prirpeme zavisi od toga kakvo meso volite. Za ljepljivo meso koje se raspada, izaberite dugo pečenje na nižoj temperaturi. To bi otprilike bilo tročasovno pečenje na 150 stepeni. S druge strane, ako želite hrskavu kožicu, pile najpre propržite u tavi dok kožica ne porumeni, a zatim pecite u rerni 35-40 minuta na 220 stepeni.
5. Ne zaboravite da ostavite meso da "odmori"
Iako vas miris pečenog pileta mami, odolite iskušenjima i ostavite dovoljno vremena sokovima u piletu da se lijepo rasporede. Kada meso izvadite iz rerne, ostavite ga bar 15 minuta i tek onda sijecite.
6. Iskoristite sokove
Kvalitetno pile tokom pečenja ispušta dosta ukusne tečnosti i masnoće. Zato ispod i oko pileta stavite povrće po želji kako bi upilo te ukusne sokove i bilo savršeno sočno. Možete nakon vađenja pileta iz pleha staviti hljeb isječen na kockice i zatim vratiti u rernu da se zapeče.