Dobra vijest za ljubitelje čokolade stiže od naučnika iz Danske i Velike Britanije koji su utvrdili da ova poslastica može da smanji rizik od aritmije.
Oni su na uzorku od 55.000 danskih ispitanika između 50 i 64 godina otkrili da umjereni unos može da utiče na rjeđu pojavu fibrilacije srčanih pretkomora, prenosi Indipendent.
Tokom četvorogodišnje studije analizirani su ishrana i životne navike, dok je intenzivno praćeno zdravlje dobrovoljaca. Oni su imali zadatak da se pridržavaju propisanih dnevnih porcija i bilježe u upitnik šta su pojeli.
Naučnici su otkrili da je rizik od aritmije smanjen kod onih koji jedu 30 do 90 grama čokolade mjesečno, ali i kod onih koji konzumiraju 60 do 180 grama nedjeljno.
U upitniku nije bilo razlike između mliječne i crne čokolade, mada je procenat kakaoa u Danskoj rijetko ispod 30.
Međutim, u zaključku stoji upozorenje da i dalje nije isključena mogućnost da su drugi faktori uticali na ove rezultate, kao i da je neophodno obaviti dalja istraživanja na ovu temu.
(Novosti online)