Čokolada ukusnija u ljepšem pakovanju

  • 03.01.2013. 18:00

Evropski naučnici pronašli su nove dokaze o tome da način serviranja i pakovanja hrane značajno utiče na percepciju njenog ukusa.

Istraživači sa Politehničkog univerziteta u Valensiji i Univerziteta Oksford dali su zadatak grupi od 57 dobrovoljaca da testiraju ukus vruće čokolade koja je služena u plastičnim čašama u četiri različite boje – bijeloj, bež, crvenoj i narandžastoj sa bijelom unutrašnjošću.

U svim čašama bila je potpuno ista čokolada, ali su dobrovoljci zaključili da najbolji ukus ima ona koja je poslužena u čašama narandžaste i bež boje.

"Boja pakovanja u kojem se služe hrana i piće može da pojača neke atribute, poput ukusa i arome", saopštili su naučnici.

Ovo saznanje moglo bi da bude korisno kuvarima i proizvođačima hrane, dodaje se u tekstu, a prenosi AFP.

Prethodnim istraživanjem utvrđeno je da pakovanje žute boje pojačava ukus limuna u bezalkoholnim pićima. Osvježavajući napici u bocama hladnih boja, poput plave, bolje gase žeđ od onih u toplim bojama, poput crvene. Boca ružičaste boje stvara utisak da je piće slađe.

Rezultati su objavljeni u specijalističkoj publikaciji "Žurnal za studije o čulima".

(Srna)

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Manastiri

    '''Dokumentarni serijal 'Manastiri' upoznaće vas sa duhovnim i materijalnim bogatstvima manastira u Republici Srpskoj.

  • 12:30 Biznis klub (R)

    ''''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 12:55 U prvom planu (R)

    U prvom planu (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica