Dom naroda BiH: Mjere za efikasniju kontrolu rada 2.200 NVO

 • 30.06.2017. 10:06

Ustavno-pravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Ovaj prijedlog zakona predviđa da se Upravnoj inspekciji omogućava da, uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2.200 nevladinih organizacija upisanih u registar Ministarstva pravde BiH, što, kako se navodi, zahtijeva znatno manje vremena i proces nadzora čini efikasnijim, a biće razmatrano na današnjoj sjednici Doma naroda u prvom čitanju.

Izmjenama i dopunama ovog zakona obezbjeđuje se sistemska primjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, te se na tri mjeseca ograničava tehnički mandat i imenovanje vršilaca dužnosti, uz mogućnost produženja za još tri mjeseca samo u naročito opravdanim slučajevima.

Komisija je podržala Izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti CIK-a u prošloj godini, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH. Zajedno sa preporukama koje sadrži, ovaj Izvještaj biće upućen Domu na dalje razmatranje.

(Srna)

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

  ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

 • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

  Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

 • 18:20 Čarolija Republike Srpske (ep.04)

  ''Čarolija Republike Srpske (ep.04)

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.