ATV

Infosrpska

Mediji: Ko su savjetnici iz sjene Jelene Trivić vidi se iz rukopisa kampanje

  • Izvor: SRNA
  • 09.09.2022. 20:18

Kandidat opozicije za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić, koja je u više navrata gostovala u emisijama na RTRS, odbila je da dođe na debatu i tako upozna građane o svom programu i planu i pokazala svoj politički kukavičluk, navodi se u tekstu koji je objavio portal "Infosrpska".

"Prije nego što se osvrnemo na taj politički kukavičluk koji su analitičari i brojni građani vrlo loše komentarisali na društvenim mrežama, valja uočiti da se po prvi put u Republici Srpskoj pripremila TV politička debata po evropskim standardima – moderno uređen studio, jasna pravila, stojeći stav kandidata, sve ono što se vidi u svim modernim TV debatama od susjedstva do Amerike.

O načinu same pripreme debate javnost nije do kraja upućena. Poziv kandidatima za predsjednika Srpske je upućen 19. avgusta, i o tome su informisani i javnost i kandidati. Poziv je dobio i tim Jelene Trivić da se dogovore o temama. Odgovora nije bilo", ističe se u tekstu.

Navodi se da je slična situacija bila na prošlim izborima u Hrvatskoj - iako su Živi zid i još nekoliko kandidata komentarisali da je HRT okrenut ka vlasti, nisu propustili da gostuju u top terminu i iznesu svoje stavove i plan šta će uraditi ako pobijede na izborima.

"Jasna pravila i minutaža ne dopuštaju nijednom kandidatu prevagu. Lične svađe i uvrede bi bile najstrože sankcionisane. Pogotovo ako se uzme u obzir dodatna kontrola Centralne izborne komisije i Regulatorne agencije za komunikaciju BiH. Prošla debata između dva kandidata je više ličila na ring i kafansku prepirku posebno jer je Ognjen Tadić 'glumio' bahatost. Tadić je pored živaca, tada izgubio izbore i 'otišao mlad u penziju'. Mnogi su ostali u uvjerenju da je taj TV duel presudio u Dodikovu korist", podsjeća se u tekstu.

Dodaje se da su Trivićeva i njeni mentori ovaj put preuzeli matricu opozicije iz Srbije koja se odlučila na bojkot.

"'Bosanska' Marinika Tepić, kako opozicioni mediji u Srbiji zovu Trivićevu, u dva navrata u zadnje dvije godine gostovala je u najgledanoj političkoj emisiji na RTRS kod Mate Đakovića. Tada je bila sama, i hrabra. Sada je već druga priča. Ono što je indikativno je komentar Trivićeve zašto nije došla na sučeljavanje. U svom Fejsbuk statusu ona se poziva na BNTV navodeći da je ona gledanija od državne televizije. Ovo jasno pokazuje odnos opozicije prema institucijama koje su stub Srpske. Upravo zato je pored RTRS-a na meti i MUP Srpske, iako, nismo čuli Trivićevu da komentariše stanje na BHRT, gdje se Srbi proganjaju kao i 1991", naglašava se u tekstu.

"Slično kao i opozicija u Srbiji, Marinika Tepić i slični koji pričom o korupciji i kriminalizaciji porodice (Aleksandra) Vučića kriju svoje stavove o međunarodnoj politici, Kosovu i odnosu prema ratu u BiH, posebno prema Srebrenici. Ovdje građani imaju priliku da jasno vide ko se krije i ko nema hrabrosti da iznese svoj plan. Ekonomski plan Trivićeve je kopija rada njenog najljućeg partijskog rivala Draška Stanivukovića kojem je 'otela' kandidaturu za predsjednika uz pomoć trojca Ivanić-Borenović-Crnadak. A sav ekonomski program se svodi na neradnu nedjelju i besplatne udžbenike", navodi se u tekstu.

"Pokušajte zamisliti kampanju u Srbiji u kojoj Vučić umjesto o teškim temama međunarodne politike, borbe za Kosovo, ratu u Ukrajini priča kako narod neće raditi nedjeljom, a djeca će imati besplatne udžbenike. Ali, u tome i jeste suština plana zapadnih ambasada koje 'kroje politiku' opozicionim kandidatima. Istim onim koji sjedaju sa Šmitom, koga ne priznaje ni Rusija, gostuju po federalnim medijima, a onda odbijaju sastanke sa zvaničnim vlastima Srpske, pišu pisma kritike Vučiću i patrijarhu", naglašava se u tekstu.

Prema pisanju ovog portala, nedavni sastanak partijskih kolega Trivićeve u Sloveniji sa predstavnicima zapadnih vlada donio je nekoliko dogovora.

"Bolje informisani izvori iz diplomatskih krugova Srbije otkrivaju da opozicija u Banjaluci poslije izbora, u slučaju pobjede, mora da se okrene NATO članstvu uz distancu od zvanične politike Aleksandra Vučića, a cilj je slabljenje pregovaračke pozicije Srbije u narednom periodu kada se očekuje rasplet kosovske drame", navodi se u tekstu.

"Ko su savjetnici iz sjene Jelene Trivić prepoznaje se iz 'rukopisa' kampanje. Sudeći prema podršci koju dobijaju iz federalnih medija i bošnjačke dijaspore nije teško zaključiti koga zapadne sile žele na čelu Srpske", zaključuje se u tekstu.