Uskoro nova verzija

Beskrajna priča - 40 godina kultne fantazije

Stariji ljubitelji filma definitivno se sjećaju jedne od kultnih fantazija osamdesetih godina prošlog vijeka, „Beskrajna priča“ („The NeverEnding Story “), Volfganga Petersena koja je ,sa „Lavirintom“ Džima Hensona i „Legenda“ Ridlija Skota sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi, bila obavezna dječija filmska literatura.

Upravo pomenuta „Beskrajna priča“, koja ove godine obilježava jubilarnih 40 godina od nastanka, uskoro bi trebala da se u novoj verziji predstavi novim generacijama filmskih ljubitelja. Film, koji je pored bajkovite i zanimljive priče ostao upamćen i po istoimenoj naslovnoj numeri u izvedbi Limala, nastao je prema knjizi njemačkog pisca Mihaela Еndea prvi put izdatoj 1979. godine koja je prevedena na više od 45 jezika i prodana u više miliona primjeraka. 

Iako sam autor romana nije bio zadovoljan filmom zbog prevelikog odstupanja od izvornog materijala, čak je i poveo sudsku parnicu protiv Petersena i producenata filma koju je na kraju izgubio, „ Michael Ende Productions “ sklopila je saradnju sa producentskom kućom „See-Saw“ kako bi najpopularniju Еndeovu knjigu ponovo preselila na velike ekrane i to u nekoliko filmskih ostvarenja. Na ovaj način ujedno je stavljena tačka na trku oko jedne od najatraktivnijih fantazija koja se tek treba predstaviti novim naraštajima publike koja je u posljednjih nekoliko godina privlačila interesovanje širom planete kako od strane mnogih filmskih studija tako i mnogih striming platformi. 

Producentskoj kući „ See-Saw “ nisu strane adaptacije književnih djela budući da su stajali iza Oskarom nagrađenih filmova „Kraljev govor“, koji je ujedno i skrenuo pažnju na ovu britansku producentsku kuću, i „The Power of the Dog“ Džejn Kempion koji je takođe osvoji nagradu Američke filmske akademije kao popularne i uspješne serije „Slow Horses“. 

Ijan Kaning i Еmili Šerman iz „See-Saw“ zajedno sa Romanom Hokom i Ralfom Gasmanom iz „Michael Ende Productions“ preuzeli su na sebe produkciju priče o dječaku Bastijanu koji bježeći od školskih nasilnik u jednoj knjižari pronalazi knjigu po imenu „Beskrajna priča“. U njoj dječak otkriva čarobni svijet po imenu Fantastika kojim vlada carica dječijeg lica i koji je u opasnosti od misteriozne i mračne sile po imenu „Ništavilo“, svijet velikih kraljevstva i opasnih močvara nastanjen divovima i zmajevima. I dok prati avanture hrabrog Atreja koji pokušava da spasi Fantastiku, Bastijan će shvatiti da više nije samo puki čitalac knjige već dio ove nevjerovatne avanture koju započinje na leđima džinovskog letećeg psa po imenu Falkor.  

Kaning je istakao kako je Еndeova priča istovremeno vremenska i vanvremenska i da je ovo prilika da se ispriča na svjež način dodavši kako je specifičnost knjige u tome što joj se možete vraćati u različitim životnim dobima i različito tumačiti pojedine segmente knjige. Zaista je fantastična stvar imati priliku napraviti novu verziju koja će imati nove slojeve i značenja i mislim da svaka generacija ima pravo na svoje putovanje u Fantastiku, dodao je Kaming. Sa druge strane Gasman i Hok, istakli su kako su posljednjih godina bili zatrpani ponudama televizijskih kuća i filmskih studija, ali su tek u posljednje vrijeme osjetili da je došao čas da se vrate Fantastici sa novim, svježijim pogledom. Stoga su pregledali stotine ponuda u potrazi za kućom sa kojom bi bili spremni da krenu avanturu na ovom zahtjevnom projektu i pronašli su je u „See-Saw“.

Ipak ovo je samo početna tačka u realizaciji ovog projekta budući da je pred „Michael Ende Productions“ i „See-Saw“ obiman posao u pronalaženju kreativnih ljudi koji će knjigu oživjeti na velikom platnu. Upravo od ekipe kreativaca zavisiće i broj filmova koji će biti snimljen. Ono što je trenutno u planu jeste da se filmovi snimaju na lokacijama širom svijeta među kojima će, kao svojevrsnu omaž autoru knjige, biti i Njemačka (prva filmska priča iz 1984. godine većim djelom snimljena je u Bavarija Studiju u Minhenu). Za Hoka čija je saradnja sa Еndeom trajala od početka osamdesetih pa sve do autorove smrti 1995. godine nova verzija nije samo prilika za „novi spomenik autoru“ već svojevrsno odavanje priznanja umjetnosti i važnosti pripovijedanja. 

„Priče su nam potrebne kao što su nam za život potrebni voda i vazduh jer one našem unutrašnjem svijetu daju kvalitet koji nam pomaže da donosimo kvalitetne odluke. Priče čine svijet boljim, a 'Beskrajna priča' je priča svih priča“, dodao je Hok koji se nada da će savremene verzije biti mnogo bliže izvornom materijalu od klasika iz 80-ih koga se Еnde slavno odrekao.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.