Forum teatar

"Dolazi pozorište!" - cilj decentralizacija kulture

  • 22.09.2018. 11:33

Udruženje "Forum teatar" u Istočnom Sarajevu, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, od naredne sedmice u opštinama Han Pijesak, Sokolac, Rogatica, Kalinovik, Kneževo i Petrovo počinje sa realizacijom projekta "Dolazi pozorište!".

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i ove godine daje poseban doprinos decentralizaciji kuluture u Republici Srpskoj, sufinansirajući konkretne projekte od dijela prihoda od igara na sreću", rekao je direktor "Forum teatra" Vitomir Mitrić. 

Prema njegovim riječima, cilj projekta je da se u realizaciju uključi što veći broj djece i prosvjetnih radnika iz opština Han Pijesak, Sokolac, Rogatica, Kalinovik, Kneževo i Petrovo, da im se omogući da pogledaju pozorišnu predstavu i da učestvuju u kreativnim radionicama sa prezentacijom. 

"Edukacija najmlađih, njihovih učitelja, pedagoga iz oblasti izrade lutaka, novih lutkarskih formi, te istraživanja alternativnih oblika lutkarstva veoma je značajan segment projekta. Na taj način želimo da skrenemo pažnju na problem kulturno nerazvijenih opština i ukažemo na činjenicu da djeca i u malim sredinama imaju iste kulturne potrebe i želju za njihovo ostvarenje, kao i u velikim kulturnim centrima", poručuje Mitrić. 

Osim polaznika, djece osnovnoškolskog uzrasta, u realizaciju projekta uključeni su i pedagozi koji će iskustvo stečeno na kreativnim i pokaznim radionicama, koristiti u vannastavnim aktivnostima sa učenicima. 

"Kreativne radionice izrade i animacije lutaka imaju za cilj da učenike i nastavnike nauče o procesu izrade jednostavnih lutaka, animaciji i procesu stvaranja pozorišne lutkarske predstave. Uživanje u kreiranju i radost igre prilikom prezentacije, osnovni je motiv koji pokreće ovaj program. Literarni predložak kreativnih radionica je Ezopova basna `Lisica i gavran` u kojoj su životinje personifikacija ljudi", najavljuje direktor "Forum teatra". 

Mitrić naglašava da će realizujući ovaj projekat, "Forum teatar" Istočno Sarajevo ostvariti vidljive pokazatelje kulturne misije decentralizacije kulture, doprinoseći razvoju kulturne politike Republike Srpske, koja je usmjerena na decentralizaciju i jednakost kulture na prostoru cijele Republike. 

Realizacija projekta "Dolazi pozorište!" počinje 25. septembra u Kneževu, a nastavlja se dan kasnije u Petrovu pozorišnom predstavom "Ptice", koja će publici predstaviti neispitani svijet ptica, tajni, maštanja i opstanka, u kojoj će i njihova kreativnost doći do izražaja. 

Projekat će biti nastavljen u oktobru, kada će u okviru Dječije nedjelje biti odigrana predstava "Nesrećna Kafina", po tekstu Jovana Jovanovića Zmaja.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.