ATV

In Memoriam

Preminula Branka Radović

 • Izvor: Agencije
 • 03.12.2023. 21:59

Dugogodišnja direktorka Opere i teatra Madlenianum, profesorka, muzikolog i kritičarka Branka Radović preminula je u 74. godini, saopšteno je iz ovog beogradskog teatra.

Branka Radović bila je dugogodišnji profesor i dekan Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, vrsni kritičar i teoretičar muzike, a od 2010. do 2017. godine direktor Opere i teatra Madlenianum, i upravo je zahvaljujući njoj na scenu ovog teatra postavljena integralna verzija opere Stevana Hristića "Suton“, podsjećaju iz ovog pozorišta.

Branka Radović rođena je 1949. godine na Cetinju. Diplomirala je najprije na odsjeku za jugoslovensku i opštu književnost Filološkog fakulteta u Beogradu 1973, a godinu dana kasnije i na odsjeku muzikologije na Fakultetu muzičke umjetnosti.

Magistarski rad odbranila je na katedri za srpsku istoriju muzike 1988. a doktorat na katedri za srpsku književnost Filološkog fakulteta 1999. godine.


Upoznajte Milicu koja ruši predrasude: Osobe s invaliditetom su mnogo više od tog invaliditeta

Upoznajte Milicu koja ruši predrasude: Osobe s invaliditetom su mnogo više od tog invaliditeta

Pedagogijom se dugo godina bavila u Muzičkoj školi "Mokranjac“ u Beogradu, a od 1995. do 1999. bila i direktor škole. Radila je na fakultetima muzike u Cetinju i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu kao profesor istorije muzike i muzičkih oblika. Od 2003. godine bila je profesor istorije muzike FILUM-a u Kragujevcu, a od 2010. i redovni profesor na istom fakultetu, potom i dekan.

Usavršavala se iz oblasti muzikologije u Francuskoj, a iz oblasti opere u Njemačkoj i Italiji.

Bavila se i muzičkom kritikom, najprije na Trećem programu Radio Beograda, a docnije u dnevnim listovima "Borba“ i "Politika“, gdje je decenijama pisala kritike opere.

Radovićeva je bila i glavni i odgovorni urednik časopisa "Pro musika", saradnik brojnih muzičkih časopisa, pisac naučnih radova koje je izlagala u zemlji i u inostranstvu.

Potpisala je i nekoliko knjiga: "Mala istorija muzike“, "Gorski vijenac i druga muzičko-scenska dela Nikole Hercigonje“, "Otmenost posrtanja“, "Njegoš i muzika“, "Summa Xeniana“, monografiju o kompozitorki Kseniji Zečević…

Bila je aktivna u mnogim žirijima i komisijama u zemlji i inostranstvu, a od 2007. je bila selektor festivala "Mokranjčevi dani“ u Negotinu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 14:15 Serija: Prevrtljivo srce (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 15:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 15:50 Serija: Aviondžije (R)

  Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Еmisije: Narod priča

  Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.