Prijedor

Promovisan roman "Pomor staraca“

  • Izvor: SRNA
  • 11.10.2023. 02:09

U Prijedoru je sinoć promovisan roman "Pomor staraca" Mihajla Orlovića, koji se temelji na istinitom događaju iz 1995. godine kada je u okolini Sanskog Mosta isporučen konvoj od 143 tijela staraca uz obrazloženje da su preminuli prirodnom smrću.

Orlović je novinarima izjavio da je povod za promociju ove večeri prisjećanje na današnji dan i da je roman ispirisan događajima koji se zbivali 1995. godine baš negdje u ovo vrijeme.

"U tom svom pohodu da napišem nešto i razmišljajući kako to da uradim da bude čitljivo, poslužila mi je čuvena slika `Gernika` Pabla Pikasa koju sam prenio u svoj roman, sačinjenih od niza fragmenata gdje se pojavljuju čudesne slike", rekao je Orlović.

Kada napiše knjigu, Orlović je objasnio da nastoji da u njoj bude nešto što će oplemeniti ljude i njihova osjećanja, odnosno dati im volju za život, nadu i posebne emocije kako bi mogao da uživa u tome što je on napisao.

Član Udruženja književnika Republike Srpske Jovan Šekerović rekao je da je Orlović odavno poznat kao književnik po svom osebujnom razmišljanju i priči.

"Ovo je njegova 28. knjiga. On je poseban, on traži, istražuje svoje poglede na sav ovaj svijet oko nas i dešavanje. Njega je najbolje čitati, a nije lako objasniti jer je čovjek koji ima kompleksno razmišljanje", rekao je Šekerović.

Neposredni povod za knjigu je bio događaj iz 1995. godine, kada je u Koprivni, na entitetskoj granici, organizovana razmjena 143 tijela staraca, koji su pomrli u kratkom roku na području Sanskog Mosta.

Pratite nas i putem Vibera