Izvođač tradicionalne muzike

"Za život Srpske": Ovu pjesmu će Danica premijerno izvesti na Dan Republike

  • Izvor: SRNA
  • 07.01.2024. 08:51

Pjesma “Za život Srpske”, koju će premijerno na Dan Republike Srpske 9. januara u Banjaluci izvesti jedna od najpoznatijih izvođača duhovne i tradicionalne muzike Danica Crnogorčević, opisuje odnos oca koji je za Srpsku dao život, prema svome sinu, rekao je Srni autor muzike i teksta te pjesme Ivan Crnogorčević.

Crnogorčević je naveo da je pjesmu stvarao sa velikom emociju i ganutošću kojima je pjesma i prožeta.

- Pjesma može da simbolizuje i odnos muža i žene. Muža koji je otišao u rat i koji je ostavio život za Republiku Srpsku. Tako da će se pronaći, manje više, svi u toj pjesmi - rekao je Crnogorčević, koji je sveštenik Crkve Svetog Dimitrija na Kruševcu u Podgorici.

On je istakao da pjesma ne pominje nikoga u negativnom kontekstu, nego je inspirisana emocijama koje simbolizuju zavjet da se mora čuvati ono što je mukom stvarano kako na prostoru Republike Srpske, tako i u drugim srpskim zemljama.

- Pjesma nema nikakvu negativnu poruku prema bilo kome. Pjesma nema nikakve ratne, nikakve šovinističke konotacije - naglasio je Crnogorčević.


Novinska agencija Republike Srpske, sa dozvolom autora Ivana Crnogorčevića, u kompletu objavljuje tekst pjesme “Za život Srpske“:

“Kad za slavu Svetog Stefana

Ti se sjetiš moga imena

Tad upali svijeću za mene

I za moje vjerne drugove

Čuvaj sine srpsku slogu

Srpsko ime i slobodu

Zavjet naših hrabrih očeva

I najhrabrijih srpskih sinova

Za svaki pedalj zemlje ove

Dali su živote svoje

Ginuli su kao vitezi

Slavom su se ovjenčali“

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.