Na današnji dan

Zemni ostaci Jovana Dučića sahranjeni u Trebinju

  • Izvor: SRNA
  • 22.10.2022. 08:21

Zemni ostaci velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića, dopremljeni iz SAD, položeni su na današnji dan 2000. godine u grobno mjesto u novoizgrađenoj crkvi Hercegovačka Gračanica, na brdu Crkvina, iznad Trebinja, čime je ispunjena posljednja pjesnikova želja.

Veliki pjesnik preminuo je na Blagovijesti, 7. aprila 1943. godine, u Geriju u američkoj državi Indijana, gdje je sahrana prvobitno obavljena, ali su potom, iste te godine, njegovi posmrtni ostaci preneseni u portu srpskog Manastira Svetog Save u Libertvilu.

Kada je izvršena ekshumacija, njegovo tijelo bilo je cijelo, kao i na fotografiji od prije više od pola vijeka, kada je sahranjen.

Dučić je još jednom, simbolično, posljednji put tog 22. oktobra 2000. godine obišao srpske zemlje - njegovi posmrtni ostaci su iz Libertvila, preko Srbije i Crne Gore, preneseni u Trebinje.

Dučić je za života obišao mnoge gradove i himere, prvi je podigao spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu, ali nikada nije posjetio Crnu Goru, koja je za njega bila sveta zemlja oličena u pjesniku i vladici Radu.

Ipak, njegova želja nije ostala neostvarena. Dučićevi posmrtni ostaci su, na putu za Trebinje, prošli kroz Podgoricu, Danilovgrad i Nikšić.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je blaženopočivši patrijarh srpski Pavle uz sasluženje blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i arhijereja.

Јovan Dučić je jedan od najvećih srpskih pjesnika svih vremena koji je obavljao i diplomatske poslove.

Tagovi:
  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.