Stručnjaci otkrili

Ovo su najčešći problemi kod muškaraca tokom seksa

 • Izvor: B92
 • 07.01.2023. 18:44

Trejsi Koks, britanski stručnjak za seks i veze, navodi četiri najčešća problema sa kojima se susreću muškarci u seksu, a za njih ima rješenje.

Problemi sa erekcijom

Gotovo svaki muškarac do 40. godine doživi problem sa erekcijom. Uzroci mogu da budu fizičke i psihološke prirode. Previše alkoholnih pića, iscrpljenost i stres samo su neki od potencijalnih krivaca.

"Problemi u odnosu između partnera mogu da uzrokuju erektilnu disfunkciju. Ako se ne slažete izvan spavaće sobe, teško da će on i u njoj da bude opušten. Ako se tako nešto dogodi jednom ili dvaput, ne treba brinuti. Ali, ako se uspaniče, kao što muškarci to često rade, to bi moglo da se ponovi. Važno je utvrditi da li je problem fizički ili psihološki. Ako se prilikom buđenja ujutro javlja erekcija ili se postiže za vrijeme masturbacije, uzrok je onda vjerovatno psihološki", savjetuje Koks.

"Isključite sva moguća medicinska stanja. Ako se ustanovi da je problem na nivou psihe, ne očajavajte. Ne shvaćajte to lično. Razgovarajte s njim, a za vrijeme 'akcije' ako dođe do toga, nemojte da se pravite kao da niste vidjeli. Pronađite način da ga oraspoložite i da takvu atmosferu učinite prirodnom i zabavnom, kako se ne bi osjećao loše", savjetuje ona.

Dajte mu do znanja da se ne brinete oko toga. Ako on shvati da niste toliko zabrinuti, to je manja vjerovatnoća da će se tako nešto ponavljati.

Ne može da doživi orgazam

Žene su navikle da ponekad ne dožive orgazam, ali ne i muškarci, a takva situacija je često šok za oboje.

"Žene u tom slučaju misle da sa njima nešto nije u redu, da ih dovoljno ne privlače ili slično. Potencijalnih razloga je mnogo. Može da bude da je prethodno pio alkohol, da je reakcija na neke propisane lijekove ili je jednostavno previše puta doživio orgazam i dostigao 'limit'", kaže Trejsi.

Uzrok može da bude stres, strah od potencijalne trudnoće i osjećaj nervoze zbog drugih problema.

"Razgovarajte sa njim o njegovoj tehnici masturbacije. Učestalost i stisak visokog intenziteta koji je teško ponoviti u paru, može da bude uzrok", savjetuje Koks i dodaje da nije na odmet isprobati neke nove tehnike koje bi olakšale spektakularan kraj.

Prebrzo je gotov

Preuranjena ejakulacija najčešći je muški seksualni problem. Između 20 i 30 odsto muškaraca smatra da seks ne traje onoliko dugo koliko bi htjeli.

Teško je odrediti kada je to tačno “prerano”. Seks terapeuti će se uglavnom složiti da muškarac odgovara tim kriterijumima ako ejakulira u roku jedne minute i to u periodu dužem od šest mjeseci, ali stvarno ne postoji “univerzalno pravilo”.

Ako se ona dogodi ponekad, to može da znači da dugo nije imao seks ili da radi nešto posebno uzbudljivo sa nekim ko ga jako uzbuđuje.

"Isprobajte tehniku 'stiskanja' tako da stisnete penis na predjelu ispod glavića prije vrhunca. Neka masturbira sat vremena prije seksa i neka to radi što češće. Prezervativ može da bude od pomoći, a možete mu naglasiti da želite da doživite orgazam prije njega", savjetuje ona i dodaje da ako se to ipak dogodi, uvijek možete da uživate u drugoj i trećoj “rundi”, bez stresa.

Nije zainteresovan za seks

Američka terapeutkinja Majkl Viner Dejvis nakon 30 godina razgovora sa raznim parovima zaključila je da 25 odsto Amerikanaca ne želi da ima seks. To je kod tamošnje javnosti izazvalo bes.

"To je najbolje čuvana američka tajna", rekla je ona odbijajući da odustane od svoje teze.

I za to postoji mnogo razloga. Jedan od njih je da su žene postale slobodnije kada je seks u pitanju. On se traži sve češće, pa to može da bude udarac njegovom egu ako procijeni da želite seks više od njega.

"Može da bude da osjeća pritisak spolja. Muškarci nisu roboti, pa su pod uticajem stresa kao i žene", kaže ona i dodaje da sve zavisi i od toga koliko dugo ste u vezi.

"Najčešći razlog je nepodudaranje libida. Neki ljudi imaju jači seksualni nagon. U idealnom svijetu svi želimo partnera sa sličnim libidom. Ali ako to ipak nije slučaj, pronađite kompromis", savjetuje ona.

"Podstaknite ga da govori o svojim problemima. Što je više povjerenja, manje će biti problema i u krevetu. Pomozite mu da se riješi stresa. Ako bi problem mogao da bude fizičke prirode poput nuspojava na neke lijekove, najbolje je da se obratite ljekaru", dodala je.

"Uvijek možete da predložite novitete. Počastite se novom seks-igračkom ili predložite nešto uzbudljivo što bi oboje moglo da makne iz dosadne navike", savjetuje Trejsi, piše B92.

Tagovi:
 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

 • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

  ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 21:15 Serija: Ko te šiša (12+)

  Serija: Ko te šiša (12+)

 • 21:45 Serija: Nasljednici (12+)

  ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.