Led u kafićima i restoranima brze hrane u novom se istraživanju pokazao kao pravo leglo bakterija, jer ih u prosjeku ima više nego voda u VC šolji, što je posljedica rjeđeg čišćenja ledomata od VC-a.
Iako nijedan od uzoraka nije predstavljao prijetnju za zdravlje, britanske državne laboratorije koji su sproveli ispitivanje uzoraka ipak se slažu da se radi o priličnom riziku za zdravlje.
Jedno istraživanje je takođe pokazalo da u piću koje svi naručujemo krije najviše bakterija, a to je čaša vode ili gazirani sok sa kriškom limuna. Istraživači su testirali 76 kriški limuna iz 21 restorana i otkrili su da je 70 odsto, odnosno 53 kriški zaraženo bakterijama.
Iako ovo nije najobuhvatnije istraživanje na ovu temu i sami možete da primjetite da je kriška limuna koju dobijate u čaši već unaprijed isječena, a da se te voćkice drže u plastičnim posudama na sobnoj temperaturi što je idealno okruženje za bakterije.
Istraživanje nije jasno otkrilo izvor ovih bakterija, ali je otkrilo da ove bakterije ne mogu da prežive i razmnožavaju se u alkoholnim pićima.