ATV

Ministar pravde Republike Srpske

Bukejlović: Odluke Ustavnog suda BiH neće se primjenjivati

  • Izvor: SRNA
  • 27.06.2023. 11:53

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, koji Narodna skupština razmatra prema hitnom postupku, predviđa da se odluke ovog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Obrazlažući ovu tačku dnevnog reda u Narodnoj skupštini, Bukejlović je rekao da ovaj prijedlog zakona predviđa da se lica koja su dužna da postupaju prema odredbama ovog zakona izuzimaju od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske.

Kada je riječ o odlukama Ustavnog suda BiH o imovini Srpske, Bukejlović je rekao da to nije nadležnost navedene sudske instance.

- On, umjesto da štiti ustavno-pravni poredak, služi kao instrument za sprovođenje određenih želja, pritisaka i direktiva, i to usmjerenih protiv jednog entiteta u BiH - rekao je Bukejlović.

Istakao je da bi usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH doprinijelo da se bolje i pravičnije uredi njegovo djelovanje.

- Bez takvog akta sud je već izgubio svoj kredibilitet, ugled i postao izvršilac želja i direktiva usmjerenih na minimiziranje pravnog, teritorijalnog i ustavnog položaja Srpske. Dakle, cilj ovog akta je sprečavanje negativnog djelovanja Ustavnog suda BiH na Srpsku, njene institucije, teritoriju, imovinu i suvereni legitimitet garantovan Dejtonskim sporazumom - ocijenio je Bukejlović.

NSRS o Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, prisustvuje Dodik

NSRS o Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, prisustvuje Dodik

Bukejlović je rekao da strane sudije treba da odu iz Ustavnog suda BiH, te je pozvao poslanike da jedinstveno usvoje navedeni akt.

Govoreći u ime svih predlagača ovog zakona - predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, narodnih poslanika i Vlada Srpske, Bukejlović je rekao da je Ustavni sud BiH 19. juna usvojio odluku o izmjeni Pravila tog suda, na osnovu koje je omogućeno zakazivanje i održavanje sjednica, kao i donošenje odluka bez sudija izabranih od Narodne skupštine Republike Srpske, te na ovaj način Pravilima regulisao pitanja koja bi trebalo da se utvrđuju isključivo zakonom.

- Zato se pristupilo donošenju zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, u cilju zaštite Ustavom zagarantovanih prava Republike Srpske, kao i zaštite Srpske od odluka koje će se eventualno donositi bez sudija imenovanih iz Republike - rekao je Bukejlović.

Izmijenjen saobraćaj u Banjaluci zbog Vidovdanskog sabora

Izmijenjen saobraćaj u Banjaluci zbog Vidovdanskog sabora

Precizirao je da se odlukom Ustavnog suda BiH o izmjeni Pravila tog suda prouzrokuju štetne posljedice za rad organa i organizacija Srpske, stvaraju mogućnosti za sazivanje sjednica i donošenje odluka bez sudija izabranih od Narodne skupštine Srpske i time urušavanje ustavne nadležnosti Republike Srpske, zbog čega je u opštem interesu donošenje ovog zakona po hitnom postupku.

Obrazlažući razloge za stupanje na snagu ovog zakona narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Srpske, Bukejlović je rekao da se predloženim zakonom štiti ustavni poredak i pravni sistem Srpske, što predstavlja naročito opravdan razlog za stupanje ovog zakona na snagu prije osmog dana od dana objavljivanja.

Pratite nas i putem Vibera