ATV

Sekretarijat za raseljena lica

Čordaš i Milivojević dogovorili nastavak saradnje sa Srbima u Mostaru

  • Izvor: ATV
  • 09.03.2022. 09:33

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš sastao se u Banjaluci sa zamjenikom predsjednika Gradskog vijeća u Mostaru Veliborom Milivojevićem.

Milivojević je na današnjem sastanku iznio sve probleme s kojima se susreću Srbi povratnici u Mostaru i naveo koje su to prioritetne potrebe i projekti na kojima treba raditi kako bi im se pomoglo i od strane institucija iz Republike Srspke i od strane Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

On je istakao da na području grada Mostara po posljednjem popisu stanovništva živi oko 4300 Srba i da još uvijek postoji velika potreba za ulaganjem u srpsku zajednicu, te da najveću podršku i oslonac imaju u institucijama Republike Srpske i Srbije. Takođe se zahvalio na dosadašnjoj pomoći i ulaganju u opštine u ovom kantonu. 

Na sastanku je dogovorena dalja saradnja i pomoć kroz redovan program rada koji Sekretarijat donosi svake godine, a koji se finansira iz budžeta Republike Srpske.

„Jedan od važnih faktora povratka u prijeratna mjesta stanovanja je i ulaganje u infrastrukturne projekte, vjerske objekte, društvene domove kako bismo toj kategoriji stanovništva obezbijedili održivi povratak i ostanak prije svega“, rekao je Čordaš.

Takođe je istakao da je Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije i u prethodnom periodu vodio računa o srpskim povratničkim porodicama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i da će i dalje nastaviti, putem javnih poziva koje Sekretarijat svake godine raspisuje, da pomaže ove porodice kako bi im olakšali ostanak i obezbijedili jednake uslove života sa svim građanima na ovim prostorima. 

Iz Sekretarijata podsjećaju da je krajem prošle godine v. d. direktora Davor Čordaš s parohom stolačkim i dabarskim Ratkom Zupcem potpisao sporazum o finansiranju izgradnje parohijskog doma u Stocu, za koji je Vlada Srpske odobrila 50.000 KM. 

Ovaj sporazum je potpisan u Društvenom domu u mostarskom naselju Ortiješ čiju je izgradnju, takođe, finansirala Republika Srpska.

Čordaš je na sastanku s Milivojevićem rekao da će Vlada Republike Srpske učestvovati u ovom projektu do kraja, odnosno, da će se preći na drugu fazu radova koji podrazumijevaju pokrivanje objekta i unutrašnje radove kako bi se dom što prije završio, a Sekretarijat će obezbijediti potrebna finansijska sredstva.