Predsjednik Republike Srpske

Dodik: Rezolucija o Srebrenici vodi BiH ka mirnom razlazu, situacija će se dramatično promijeniti nakon 2. maja

 • Izvor: ATV
 • 23.04.2024. 12:34

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da srpski narod nikada neće pristati na narativ političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice o navodnom genocidu u Srebrenici.

Dodik je iz Sankt Peterburga rekao da je guranjem rezoluce o Srebrenici u Generalnu skupštinu UN, guranje BiH ka mirnom razlazu.

- Gnusna je laž da će rezolucija pospiješiti pomirenje. To je izmišljotina koja pokazuje propagandnu namjeru i ništa drugo. Mi samo tražimo da se poštuje slovo Dejtona i slovo Ustava - kaže Dodik.

Istakao je da Srpska ne želi da prihvati njihovo stalno kršenje propisa.

- Situacija će se dramatično promijeniti poslije 2. maja. Htjeli mi to ili ne. U našim međusobnim odnosima to će biti Kineski zid. Mi ne želimo da sa Bošnjacima dijelimo vazduh, a kamoli druge vrijednosti. Da vi čitavom jednom narodu gurate etiketu genocidnog naroda, a svjesni ste da to nije postojalo, tačnije da se to tako nije desilo - naveo je Dodik.

Predsjednik Dodik danas se sastao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolajom Patruševim.

Dodik je rekao da je Rusija svjesna pritisaka koji se vrše na Srpsku.

- Prvi sastanak danas, sa gospodinom Patruševim koji je inače organizator i pokrovitelj ove bezbjednosne konferencije. Važno je bilo da ga upoznam sa situacijom u Republici Srpskoj, oni sve to dobro znaju, čuli smo njihova razmišljanja o tome kako se stvari razvijaju. Vidimo u Rusiji stabilnost, vezano za ekonomiju. Sukob u Ukrajini odnosi pažnju, energiju i resurse. Ono što njih brine, jeste pristup Zapada koji preko Ukrajine ratuje sa Rusijom. To će produžiti agoniju ukrajinskog i ruskog naroda. Po svaku cijenu treba izbjeći priču oko moguće eskalacije globalnog sukoba. Kada je u pitanju sukob između Izraela i Irana, uloga Rusije je da to smiri i zaustavi dalju eskalaciju. Što se naših odnosa tiče, Rusije i Republike Srpske, oni se razvijaju uspješno. Gospodin Patrušev je ocijenio da naši odnosi imaju strateški značaj kako za Rusiju tako i za Republiku Srpsku. Svjesni su pritisaka koje Republika Srpska ima. Primjećuju da teze o tome kako na Balkanu postoji neka opasnost od sukoba, generišu zapadni mediji i strukture iz Sarajeva, dok iz Srpske dolaze podrška miru i stabilnosti, kao i političkom razgovoru. Vjerovatno će moj boravak u Rusiji poslužiti njima za tvrdnje o nekakvoj sprezi. Nikakve sprege tu nema, radi se o uspješnim bilateralnim odnosima zasnovanim na tome da očuvamo određene biznise koji se dešavaju u Republici Srpskoj od strane njihovih kompanija - naveo je Dodik.

Treba reći da je Rusija prošle godina bila jedan od najvećih investitora u BiH, a to se najviše odnosilo na samu Republiku Srpsku, istakao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Takođe, predsjednik Srpske je istakao da je za Rusiju, Kristijan Šmit nelegalan.

- Za Rusiju, Šmit je nelegalan. To je nama veoma važno - naglasio je Dodik.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boravi u Sankt Peterburg gdje će prisustvovati Međunarodnom bezbjednosnom forumu. Na forumu učestvuju lideri i zvaničnici iz više od 120 zemalja kojima će se putem video linka obratiti i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

 • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 21:30 Serija: Ko te šiša

  ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 22:05 Večernje vijesti

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

  ''Serija: Еl Čapo (16+)

 • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

  Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.