ATV

Generalni sekretar predsjednika

Pajić Baštinac za ATV: Cilj procesa protiv Dodika urušavanje institucija Srpske i unitarizacija BiH

 • Izvor: ATV
 • 02.12.2023. 19:40

Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar predsjednika Republike Srpske, rekla je, gostujući u Centralnim vijestima ATV-a, da proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića ima za cilj urušavanje institucija Srpske i unitarizaciju BiH.

Ona je rekla da se na današnjem stručno-konsultativnom sastanku u Laktašima, na kojem su učestvovali pravnici iz Srpske i Srbije, osjetilo patriotsko opredjeljenje ka očuvanju institucija Republike Srpske i same Republike Srpske

„Stalno se pokušava predstaviti da je to postupak protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića. Stručna javnost u Srbiji i Republici Srpskoj je zapravo svjesna činjenice da je taj sudski postupak upravo postupak protiv institucija Republike i ukoliko bi on imao nekakav negativan ishod, da bi to bila katastrofa za Republiku Srpsku. Posljedice se ne bi zaustavile na eventualnoj osuđujućoj presudi protiv predsjednika Republike i Lukića nego bi se išlo dalje sa urušavanjem institucija Srpske, a na kraju, do unitarizacije BiH, što i jeste krajnji cilj ovog sudskog postupka“, rekla je Pajić Baštinac za ATV.

Ona je potvrdila da je hrvatski advokat Anto Nobilo dio pravnog tima, odnosno, odbrane predsjednika Dodika, napomenuvši da je on prihvatio učešće u ovom procesu zato što mu je, kako je sam rekao, to bio izazov. Pajić Baštinac je istakla da ne postoji slučaj u Еvropi, pa ni u svijetu, da je tužilaštvo jedne zemlje prihvatilo da vodi sudski postupak na osnovu odluke nekog neimenovanog i neizabranog stranca, i koji se, faktički, lažno predstavlja u BiH kao visoki predstavnik.

„Sve i da je imenovan relevantnom rezolucijom, on i dalje ne bi imao takva ovlašćenja, da vrši zakonodavnu djelatnost u BiH. To je nedavno potvrdio i Ustavni sud Republike Srpske. Dakle, svi smo složni u jednom, a to je da Kristijan Šmit, pa čak ni visoki predstavnik, da je legalno imenovan, ne bi imao ovlašćenja da u ovom momentu donosi zakone, da svojom odlukom, pozivajući se na tzv. Bonska ovlašćenja, ne bi mogao da kreira i da na takav način mijenja zakone“, izjavila je Pajić Baštinac.

Dodala je da je svim učenicima Dodikove odbrane ovaj proces izazov i svi pokazuju spremnost da učestvuju i daju svoj doprinos. Kaže da oni koji sude Dodiku stalno zanemaruju činjenicu da oni ne sude fizičkom licu Miloradu Dodiku, nego sude jednom državniku koji ima protokolarne obaveze.

„Koliko god oni pokušali to prikazati da mi bježimo i da pokazujemo određeni strah, to nije tačno. Mi svaki dan pripremamo odbranu, mi smo spremni i duboko smo ubijeđeni da ćemo iz ovog postupka izaći kao pobjednici“, poručila je Pajić Baštinac.

Gostovanje Jelene Pajić Baštinac u Centralnim  vijestima ATV-a možete pogledati u video prilogu.

Pratite nas i putem Vibera

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Agrar (R)

  Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada.

 • 12:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:55 Еmisija: Autošop magazin (R)

  Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

 • 13:25 Еnergo klub (R)

  Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće? Naš novi format ‘Еnergo klub’ pružiće vam relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.