Politikolog

Pavić: Srpska pokazuje da je vode državotvorni ljudi

  • Izvor: SRNA
  • 28.06.2023. 13:36

Politikolog Aleksandar Pavić rekao je da Republika Srpska pokazuje da je vode državotvorni ljudi donošenjem u parlamentu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH dok se ne donese zakon o tom sudu, kao i potvrđivanjem veta koje je u Predsjedništvu BiH stavila srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović.

- Republika Srpska pokazuje, bez obzira na to što ima ograničen suverenitet i što nema ni vojsku, da se ponaša kao država - rekao je Pavić.

On je dodao da je Republika Srpska, odnosno njena Skupština, uradila jedinu moguću stvar.

- Da je nastavila da pristaje na te uzurpacije koje dolaze što se tiče Ustavnog suda BiH, pokušaja otimanja imovine, ona ne bi ni postojala. Tako da ovo su iznuđeni, ali neophodni potezi-  istakao je Pavić za Srnu.

On je naveo da je Republika Srpska uradila minimum što je bilo potrebno da sačuva sebe, baš onako kako je i Dejton predvidio da postoji.

- Oni koji vode Republiku Srpsku pokazali su da znaju šta su "crvene linije" i da ispod njih neće ići - dodao je on.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske potvrdili su veto, odnosno Izjavu srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na dva zaključka koji nisu dobili njenu saglasnost na prošloj sjednici Predsjedništva o Sporazumu o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Balkanu i Akcionom planu za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Cvijanovićeva je veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske navela Zaključak za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Balkanu koji je usvojen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 21. juna.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Pratite nas i putem Vibera