ATV

Aparati za utvrđivanje zdravstvenog stanja

U Srpskoj uskoro verifikacija medicinskih uređaja

 • Izvor: ATV
 • 20.11.2023. 19:31

Repubika Srpska konačno će moći sama da garantuje ispravnost najbitnijih medicinskih aparata za utvrđivanje zdravstvenog stanja. Dijalizni, ЕKG uređaji, respiratori samo su neki na listi onih koji će na provjeru jednom godišnje. Omogućeno je to konačnim uvođenjem uređaja u zakonsku metrologiju, ali i ovlašćivanjem laboratorije koja će taj posao raditi na teritoriji Republike Srpske.

"Nastaje i obaveza zdravstvenih ustaniova u Republici Srpskoj da pristupe pripremama i u narednom periodu narednih godinu izvrše verifikaciju tih mjernih uređaja. U principu, osnovni zadatak je pojačana zaštita pacijenata, ali istovremeno i imaoca tih uređaja", rekla je Nataša Žunić, v.d. direktora Republičkog zavoda za Standardizaciju i metrologiju.

Do sada je samo jedna laboratorija u BiH  imala ovlaštenje da ispituje rad  važnih aparata, ali nije bila nadležna da to radi i u Republici Srpskoj. Zato je jedina garancija za ispravnost i tačnost aparata bila riječ dobavljača. 

"Republički zavod za standardizaciju i metrologiju donosi propise o verifikaciji i utvrđuje periode verifikacije, definiše republičke žigove, tako da tijela iz Federacije nisu mogla da pružaju usluge baždarenja, odnosno provjere tačnosti tih uređaja u Republici Srpskoj, jer nisu mogli ni da stavljaju žigove koji nisu propisani u Republici Srpskoj", rekla je Žunić.

U Federaciji BiH taj posao obavlja laboratorija Verlab, određena samoinicijativnom odlukom Zavoda BiH i akreditovana u nadležnom bh-institutu. Razumno objašnjenje zašto do danas nije uređena ta oblast i u Republici Srpskoj niko nema. 

Bivša uprava Zavoda za standardizaciju i metrologiju bila je glavni kočničar da se u Republici Srpskoj ispituju odstupanja u mjerenjima medicinskih instrumenata. I u tome nisu vidjeli problem. Zato su odbijali inicijative čak i Ministarstva zdravlja da se verifikacija ovih instrumenatza obavlja na teritoriji Republikie Srpske.

Ministar privrede i preduzetništva kratko je poručio da je sav teret za kašnjenje na bivšoj upravi, koja je kadar Ujedinjene Srpske. Republika Srbija ovu oblast je uredila prije tri, a Federacvija BiH prije devet godina.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

  ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

 • 20:30 Film: Tajna Nikole Tesle (12+)

  Film: Tajna Nikole Tesle (12+)

 • 22:00 Serija: Nemirni (12+)

  Nemirni je srbijanska televizijska serija iz 2023. godine, temelji se prema romanu Marka Popovića, Jedan pogrešan korak, a režirao ju je Darko Nikolić.

 • 23:00 Serija: Močvara (16+) (R)

  Serija: Močvara (16+) (R)