Predsjednik Vlade Republike

Višković razgovarao sa delegacijom Bjelorusije

  • Izvor: ATV
  • 10.04.2024. 11:51

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa delegacijom Bjelorusije, predvođenom ambasadorom Bjelorusije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Nj.Е. Vladimirom Ulahovičem.

Na sastanku je razgovarano o daljem unapređenju saradnje između Republike Srpske i Bjelorusije, te istaknuta zajednička spremnost da se realizuju dogovori iz Minska, postignuti prilikom nedavne posjete delegacije Republike Srpske Bjelorusiji, koju je predvodio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Premijer Radovan Višković i ambasador Ulahovič ocijenili su da je u proteklom periodu postignut značajan iskorak u saradnji između Republike Srpske i Bjelorusije, te ukazali na značaj razvoja odnosa bratskih naroda.

Akcenat na današnjem sastanku stavljen je na saradnju u oblasti zdravstvene zaštite i transplantologije, te nabavku poljoprivredne mehanizacije iz Bjelorusije za poljoprivrednike iz Republike Srpske, povodom čega su juče u Banjaluci održani sastanci sa delegacijom Bjelorusije, u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Premijer Višković posebno je ukazao na značaj uspostavljanja saradnje između UKC Banjaluka i Naučno-istraživačkog centra za hirurgiju, transplantologiju i hematologiju iz Minska, koja podrazumijeva liječenje pacijenata iz Republike Srpske u Bjelorusiji, kao i edukaciju ljekara iz Republike Srpske.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima uspostavljanja saradnje u oblasti visokog obrazovanja, kao i saradnje na nivou akademija nauka.


Pratite nas i putem Vibera