Englezi izračunali

Kada Liverpul može najranije postati šampion Engleske?

  • 20.01.2020. 09:36

Fudbaleri Liverpula slavili su sinoć protiv Mančester Junajteda u 23. kolu engleske Premijer lige i sada Redsi imaju 16 bodova više i utakmicu manje od prvog pratioca Mančester Sitija.

"Osvojićemo ligu", skandirali su navijači Liverpula nakon pobjede nad najvećim rivalom. Iako navijači ekipe s Enfilda s pravom sanjaju prvu titulu u posljednjih 30 godina, njihov trener Jirgen Klop je i dalje oprezan i ističe kako još ništa nije gotovo.

Mediji s druge strane već prave kalkulacije kada bi ekipa iz grada "Beatlesa" mogla postati prvak Engleske. BBC je analizirao nekoliko scenarija.

 

 

Liverpul bi titulu mogao osvojiti na stadionu gradskog rivala Evertona. Kako bi Liverpul bio prvak na Gudison Parku 14. marta obje ekipe trebale bi zadržati sadašnji prosjek osvojenih bodova. Liverpul je na impresivnih 2,9 po utakmici, dok Građani imaju 2,08. Ukoliko se takav trend nastavi, prednost Redsa trebala bi iznositi između 23 i 25 bodova 14. marta, osam kola prije kraja, a to bi značilo da su Redsi prvaci.

Liverpul može postati prvak i na stadionu Etihad u Mančesteru 4. aprila. Kako bi se ovaj scenario ostvario, potrebno je da obje ekipe upišu sve pobjede. Liverpul bi imao 91, a Siti 72. Šest kola prije kraja Premije lige ta razlika bi bila nedohvatljiva za Gvardiolu i njegove izabranike.

Liverpul bi u teoriji titulu mnogao osvojiti najranije 10 kola prije kraja, 29. februara. Redsi bi morali slaviti u svim utakmicama do gostovanja kod Votforda, dok bi Mančester Siti morao izgubiti sve utakmice. Čak i u slučaju da Siti izgubi narednih pet utakmica, trećeplasirani Lester Siti bi vjerovatno ostavio otvorenu utrku za titulu još nekoliko utakmica.

Jedno je sigurno. Liverpul će sa deset pobjeda u preostalih 16 utakmica sigurno postati prvak Engleske. Liverpul "ganja" rekord Mančester Junajteda iz sezone 2000/2001. Ekipa Aleksa Fergusona osvojila je titulu 14. aprila. Te sezone Junajted je titulu osvojio pet kola prije kraja, baš kao i Mančester Siti u sezoni 2017/2018. Ukoliko Liverpul postane prvak na Gudisonu ili Etihadu, to će biti osam, odnosno šest kola prije kraja prvenstva.

Najveću prednost nakon 22 odigrane utakmice imao je Čelsi Žozea Murinja u sezoni 2005/2006. Plavci su, baš kao i Liverpul ove sezone, imali 16 bodova prednosti. Najveću prednost "prokockao" je Njukasl Junajted u sezoni 1995/96. Ekipa Kevina Kigana izgubila je 12 bodova prednosti. Na kraju je Mančester Junajted imao četiri boda više od Svraka sa Sent Džejms Parka.

  • 20:45 ATV intervju

    ''ATV intervju

  • 21:15 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:00 Serija: Aviondžije

    Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:30 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:45 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:30 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.