Međunarodna atletska federacija

Rusima 11. put produžena suspenzija zbog dopinga

  • 09.06.2019. 20:56

Međunarodna atletska federacija (IAAF) produžila je suspenziju ruskim atletičarima, zbog procjena da ta zemlja “nazaduje” u reformama u borbi protiv dopinga.

Rusija ima rok od tri mjeseca da ubjedi IAAF da je dovoljno napredovala, kako bi se njeni sportisti takmičili na Svjetskom prvenstvu u Kataru, koje je na programu od 28. septembra do 6. oktobra.

Na sastanku u Monaku, čelnici IAAF su 11. put odlučili da produže suspenziju Rusiji. Šef Radne grupe IAAF za Rusiju Rune Andersen rekao je da će IAAF sačekati kraj istrage o tome da li su ruski zvaničnici obezbjedili lažnu medicinsku dokumentaciju kako bi skakaču u vis Danilu Lisenku obezbijedili alibi.

On je rekao i da je zabrinut jer nije siguran da li suspendovani treneri i dalje rade sa ruskim sportistima.

"Ako je tako, to dovodi u pitanje da li je Atletski savez Rusije u mogućnosti da nametne suspenzije za doping i da li su ruski atletičari prihvatili izmjene u novoj antidoping kulturi," rekao je on.

IAAF je suspendovala Rusiju u novembru 2015. godine zbog rasprostranjenog dopinga njenih atletičara uz podršku i prikrivanje države. Međutim, Rusi su na velikim takmičenjima učestvovali kao neutralni sportisti uz veoma stroge doping kontrole.