Bivši predsjednik Evropske fudbalske federacije

Umro Lenart Johanson, "tvorac" Lige šampiona

  • 05.06.2019. 09:32

Lenart Johanson, Šveđanin koji je učestvovao u osnivanju i razvoju fudbalske Lige šampiona tokom 17 godina na poziciji predsjednika Evropske fudbalske federacije /UEFA/, umro je u 89. godini.

Fudbalski savez Švedske /FSŠ/ saopštio je da je Johanson preminuo juče poslije kraće bolesti. 

"Lenart Johanson je bio naš najveći fudbalski lider svih vremena. Nijedan Šveđanin nije imao takav uticaj u svijetu fudbala. On je uživao duboko poštovanje kao predsjednik UEFA-e i potpredsjednik Svjetske fudbalske federacije /FIFA/. NJegovo rukovođenje uvažavano je širom svijeta", saopštio je predsjednik FSŠ-a Karl-Erik Nilson. 

Johanson je biran za čelnika evropske kuće fudbala od 1990. do 2007. godine, kada ga je na izborima porazio Mišel Platini. Johanson se kandidovao za predsjednika FIFA-e 1998. godine, ali je izgubio od Sepa Blatera, prenio je AP. 

Johanson je preoblikovao evropski fudbal radikalnom transformacijom Kupa šampiona u Ligu šampiona 1992. godine i uvođenjem timova bez nacionalne titule u ovo takmičenje.

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.