82 godine od zločina

Bogosluženje za ubijene Srbe u Drakuliću i okolnim selima

  • Izvor: SRNA
  • 04.02.2024. 09:19

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić počela je liturgija u okviru obilježavanja 82 godine od pokolja više od 2.300 Srba, koje su ubile ustaše u ovom i okolnim selima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Svetu arhijerejsku liturgiju služi vikarni episkop Sava uz sasluženje više sveštenika Еparhije banjalučke.

Liturgiji prisustvuju gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, potomci žrtava ustaškog pokolja, stanovnici Drakulića i okolnih sela, te predstavnici udruženja proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Kod Spomen-kosturnice u Drakuliću u 12.00 časova biće služen pomen za ubijene Srbe, dok je u 12.15 časova predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća.

Pomenu će, između ostalih prisustvovati, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Еgić i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.