Zamjena zemljišta

Pravobranilaštvo Republike Srpske dalo pet negativnih mišljenja

  • Izvor: ATV
  • 26.04.2024. 19:24

Parkovi, putevi i slične lokacije po gradu su površine koje se smatraju javnim dobrom i kao takva ne mogu da se daju, mijenjaju ili prodaju. Upravo to je Pravobranilaštvo Republike Srpske spriječilo dajući pet negativnih mišljenja u vezi ispunjenosti zakonskih uslova za zamjenu zemljišta na području grada Banjaluka.

Jedna od lokacija čija zamjena je osporena i koja nije bila zakonita, a koja se krajem marta našla pred odbornicima Skupštine grada, jeste atraktivna lokacija u blizini univerzitetskog kampusa. 

"Nisu ispunjeni zakonski uslovi za predmetnu zamjenu i ne može se pristupiti realizaciji“, rekao je pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica. 

U dokumentima koji su u posjedu ATV-a, navodi se da zamjena gradskog zemljišta nije u skladu sa zakonskim propisima, te da se ne može pristupiti njegovoj realizaciji. Zakonom o stvarnim pravima, propisano je da se nepokretnosti između jedinica lokalne samouprave i drugih lica mogu mijenjati ako su približno iste vrijednosti. U slučaju lokacije kod kampusa i zemljišta na Poniru za koje je trebala biti izvršena zamjena, razlika u vrijednosti je gotovo 290 hiljada maraka. Osim toga, u pitanje se dovodi i stručnost komisije za utvrđivanje vrijednosti zemljišta. 

"Prema tome, postavlja se pitanje da li je tako formirana komisija, stručna da izvrši procjenu i utvrdi tržišnu cijenu za zemljište koje je predmet zamjene, obzirom da se u spisu ne nalazi dokaz o tome da su članovi komisije ovlašćeni sudski vještaci, procjenitelji i sl“, navedeno je iz Pravobranilaštva Republike Srpske.

A gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kaže da je zatečen ovom informacijom. Iako je zamjena ovih lokacija bila na Skupštini grada krajem marta, Stanivuković je pokušavao da nas uvjeri da ne zna o čemu se zapravo radi.

"Ja sam to tek danas čuo, ne mogu ništa da komentarišem, moj pravni tim je meni rekao da su u pitanju neke 3-4 lokacije... Kažu da nije ispoštovana neka procedura“, kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Da procedure i te kako nisu ispoštovane, ranije je upozoravao predsjednik Skupštine Ljubo Ninković, koji je ukazivao da se u slučaju ovih zamjena ne radi o mijenjanju zemljišta koja su od javnog interesa, već da su u pitanju lični interesi kako bi se došlo do atraktivnih lokacija u centru grada.

Za neke od osporenih ugovora se navodi da svi članovi Komisije za utvrđivanje tržišne vrijednosti zemljišta nisu potpisali zapisnik, kao i da za pojedine parcele u vlasništvu grada koje su predmet razmjena, ne postoje planski akti prostornog uređenja.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.