UKC daje svoj doprinos svjetskoj kampanji

Svjetski dan podizanja svijesti o pneumoniji

  • Izvor: ATV
  • 09.11.2021. 19:26

Svjetski dan podizanja svjesti o pneumoniji (upali pluća ili zapaljenju pluća) obilježava se 12. novembra.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i Klinika za plućne bolesti na ovaj način žele da daju svoj doprinos svjetskoj kampanji o podizanju svjesti o ovoj bolesti. 

Cilj je kroz razne aktivnosti uticati na prevenciju pojave pneumonije i ukazati na potrebu edukacije svih aktera od javnosti, medija, građana itd. o pneumoniji.

Ove godine u petak 12. novembra u prostoru foajea Sportske dvorane Obilićevo od 9:00 do 14:00 časova ljekari Klinike za plućne bolesti, pulmolog Klinike za dječije bolesti, osoblje Urgentnog centra razgovaraće sa građanima o ovom oboljenju, uzrocima nastanka pneumonije, načinima prevencije, važnosti imunizacije, a fizioterapeuti Službe kliničke rehabilitacije demonstriraće građanima vježbe disanja.

Pneumonija je vodeća infektivna bolest koja je, prema podacima iz 2019. godine dovela do 2,5 miliona smrti u svijetu. Pneumonija je preventabilna i izlječiva bolest od koje nažalost svake godine umre skoro milion djece mlađe od pet godina, što pneumoniju čini najčešćim infektivnim uzrokom smrti djece.

Pridružite se obilježavanju Svjetskog dana podizanja svjesti o pneumoniji, kako bismo zajednički skrenuli pažnju javnosti da se pneumonija može prevenirati, a da podizanje svijesti spašava živote.

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.