U Banjaluci od sutra testiranje iz automobila

  • 29.10.2020. 18:30

Broj zaraženih korona virusom i  dalje je najveći u Banjaluci. Zbog sve većeg broja oboljelih biće povećan i broj testiranih. Test na virus korona od sada će se moći uraditi iz automobila. 

Na parkingu na  Malti  uspostavljena je ambulanta koja sutra počinje sa radom. Cilj je da se izbjegne kontakt među građanima, ali i smanje gužve. 

"Prvo rasterećujemo jednu lokaciju koja je kod poliklinike na kojoj je velika gužva i povećavala se na kojoj je inače problem pristupa i prilaza jer se radi o centru grada gdje je parkiranje teško i drugo smanjujemo kontakte građana. Radiće u jutarnjem terminu uzimanje uzoraka po uputnicama, ovo nije komercijalno testiranje", kaže gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

Planirano je da već sutra bude testirano 120 pacijenata na ovoj lokaciji. Pacijenti će o tome biti obaviješteni od strane Higijensko-epidemiološke službe. Počela je i reorganizacija osoblja u Domu zdravlja. 

"Svi pacijenti koji budu trebali uslugu testiranja ovdje na ovom mjestu će biti obaviješteni od strane naše higijensko-epidemiološke službe, imaće odgovarajuću uputnicu koja će već biti pripremljena i čekaće ih ovdje, tako da niko od pacijenata ko nije prethodno obaviješten od strane naše službe neće moći obaviti testiranje ovdje na ovom mjestu. Ostavili smo i dalje mogućnost da se pacijenti kojima pristup na Malti nije odgovarajući testiraju ispred poliklinike", kaže Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Ukoliko se epidemija bude eksplozivno širila, stižu i nove mjere, jasan je gradonačelnik. Do tada postojeće ostaju na snazi. I škole nastavljaju rad od ponedjeljka. 

"Da li će biti neke promjene u modelu u smislu 20 minuta časa. Ima prijedloga da se radi sedmicu dana sa jednom smjenom, sedmicu sa drugom, da kontakti i broj djece u školama bude manji. U svakom slučaju od ponedeljka nastave počinje u samim objektima škola. Mi ćemo u naredna dva dana obaviti razgovore i sa svim direktorima škola ukoliko je potrebno bilo šta sa naše strane gradske logističke da se pomogne", kaže Radojičić.

Maska, distanca i pojačana higijena i dalje su jedini lijek protiv virusa. Zato nadležni apeluju, pridržavajte se mjera.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.