Područna privredna komora Banjaluka

U PPK Banjaluka zadovoljni ostvarenim rezultatima

  • 17.12.2018. 19:44

Uprkos svim izazovima, godina na izmaku bila je uspješna za privrednike na području koje pokriva Područna privredna komora Banjaluka. Privrednici i rukovodstvo komore se nadaju da će u Republici Srpskoj ove godine biti ostvaren nešto viši rast bruto domaćeg proizvoda nego prošle godine, što će biti dobra polazna osnova za ostvarivanje većih stopa privrednog rasta u narednim godinama.

"Prije svega u koliko bi Vlada RS prihvatila sve one mjere koje je Privredna komora RS dostavila za program ekonomskih reformi, a koje se tiču fiskalnog i parafiskalnog rasterećenja kao i uvođenja modela dualnog obrazovanja gdje je Privredna komora RS daleko otišla, gdje bi mi bili servis koji bi povezivao privredu i škole", rekao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.  

Područna privredna komora je u proteklih 13 mjeseci sprovela projekat "KOOPlokal" sa opštinama Prnjavor, Srbac i Laktaši. Tim opštinama pomogli su da bolje predstave svoje kapacitete, privuku više investitora koji se o njihovim potencijalima mogu informisati i putem mobilne aplikacije. 

"Ono što je posebna važnost projekta jeste da smo na bolji način uspostavili komunikaciju i sa privrednim savjetom i sa privrednicima uopšte. A s druge strane ono što je posebno važno jeste da smo na jedna transparentan način napravili prezentaciju svih privrednih potencijala", kaže Darko Tomaš, načelnik Opštine Prnjavor.

U PPK posebno su se zahvalili preduzećima, njih 12, koja posluju 50 i više godina. U tom društvu našla se i "Banjalučka pivara". 

"Mi smo pivara koja proizvodi preko 400.000 hektolitara. Mi smo privara koja je ušla u višu akciznu stopu, baš iz tog razloga. Mi smo jedina pivara u Republici srpskoj", rekla je Milka Stanivuković, PR menadžer Banjalučke pivare.

Prošle godine je oko 5.500 privrednih društava na području koje pokriva PPK Banjaluka ostvarilo 11,89 milijardi maraka prihoda, dok je dobit bila 951 miliona maraka, što predstavlja više od 60 odsto od ukupne dobiti na nivou Republike Srpske. Privrednici se nadaju da će na kraju ove godine nadmašiti te rezultate.