Banjaluka

Vraćaju se studenti u prvi paviljon studentskog centra

  • 07.06.2020. 18:23

Tridesetak osoba pozitivnih na korona virus, sutra će iz prvog paviljona Studentskog centra Nikola Tesla, biti premještno u prosotrije Pulmologije, u krugu stare hirurgijeu centru Banja Luke. Tamo je, kažu iz Uprave UKC-a, sve spremno. 

"Prostor je dezinfikovan, prostorije su sređene, stavljena je nov psoteljina, i oni će imati adekvatan smještaj, a i tretman zdravstveni. Vrlo je bitno da ti pozitivni budu smješteni u jednom kolektivno centru iz dva razlog. Jedan razlog je da ne prenesu infekciju na zdrave pacijente, a drugi je da kod njih često dolazi do pogorošanja i da su tu blizu zdravstvne ustanove", kaže Vlado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske.

Za preseljenje je potrebna  i zvanična odluka Republičkog štaba, koja bi, kako se nadaju u upravi studnetskog centra, trebala biti donesena sutra. 

Od 25. marta kada je studentski centar pretvorenu karantin, pa do danas, kroz njega je prošlo  550 osoba, najviše ih je u jednom periodu bilo 210. 

Na povratak u dom čeka 350 studenata. Pripreme i detaljno spremanje,  trebalo bi biti gotovo do 15.juna.  Do tada, uprava ima pune ruke posla. 

"Mi smo odlučili, a tako propisuje IZJZ  a genralno uradimo dezinfekciju objekta, to podrazumjeva dezinfekciju svih površina i podnih i zidnih, prozora, toaleta,  kreveta, moramo raditi dubinsko pranje dušeka, posteljine", kaže Dragoslav Topić, direktor studentskog centra Nikola Tesla.

Sa povratkom studenata u domu će vladati i nova pravila. 

"Mi bismo trebali u utorak da završimo kompletno testirnje svih studnata, to je kada je u pitnaju SC Niola Tesla, 1.500 studenata. Svakako da ne mogu ući u objekat bez negaivnog nalaza, rekao sam mjeri se temperatura, u objektu je obaezno nošenje maske.  I onja dio dezinfekcije koji mi radimo dva puta dnevno", kaže Topić.

Sa početkom ispitnih rokova, korišćenje čitaonica i velike menze studentima će biti od pomoći da se vrate  starom novom studentskom životu.