Ljeto na Vrbasu

Za najbolju "vrbasku lastu" takmiči se 18 skakača FOTO

  • 22.07.2018. 14:23

Sa Gradskog Mosta u Banjaluci počeli su tradicionalni skokovi u Vrbas, koji su okupili 18 učesnika koji se takmiče u izvođenju "vrbaske laste".

Najljepšu tehniku publici i sudijama je pokazao Banjalučanin Đorđe Gajić, drugo mjesto osvojio je Dino Bajrić iz Sarajeva, a treće opet banjalučanin – Amar Ćatić.

Finalne skokove ocjenjivalo jepet sudija.

Portparol Turističke organizacije Banjaluka Branka Branković rekla je Srni da su se za skokove prijavili takmičari iz BiH i regiona.

"Od kada je izgrađen ovaj most, 1936. godine, počeli su skokovi u Vrbas, a 1955. godine profilisala se banjalučka ili `vrbaska lasta`, koju karakterišu drugačiji odraz, let i ulaz u vodu u odnosu na druge skokove, koje je uslovila visina mosta i dubina Vrbasa", objasnila je Brankovićeva.

Brankovićeva je navela da su prethodno održani nastupi ronilaca i spasilaca Ronilačkog kluba "Buk".

Ona je napomenula da je program manifestacije "jJeto na Vrbasu", koja će trajati do 29. jula, ove godine obogaćen nizom atraktivnih sadržaja, kao što je spuštanje užetom preko Vrbasa.

"Izdvojila bih i bioskop na otvorenom, koji će biti organizovan na tvrđavi `Kastel` u utorak, 24. jula. Cilj ove manifestacije je da iz godine u godinu nudi što više sportsko-turističkih sadržaja, koji čine jedinstvenu turističku ponudu", kaže Brankovićeva.

Ona je navela da su u okviru ove turističke manifestacije u Vodenom parku "Akvana" planirani fudbal na pijesku, odbojka na pijesku, basket za dječake i djevojčice, škola sportsko-rekreativnog ronjenja, kao i međunarodni turnir u odbojci na pijesku.

"Na plaži ispod tvrđave `Kastel` u nedjelju, 29. jula, biće održana kotlićijada, dok će tradicionalna trka dajak-čamaca i izbor neobičnog plovnog vozila biti na plaži Abacija", rekla je Brankovićeva.

Ona je dodala da će tog dana biti održane i plesne radionice "Ples pod zvijezdama", koje su prvobitno bile planirane za danas, ali su odgođene zbog vremenskih uslova.

"U ovoj plesnoj čaroliji, koja će biti održana na plaži kod dvorane `Obilićevo`, moći će da učestvuju svi koji dođu na obalu Vrbasa", rekla je Brankovićeva.

Manifestaciju na Vrbasu prvi put su organizovali članovi Kluba akademičara Banjaluka 1953. godine pod nazivom "Karneval na Vrbasu". Krajem sedamdesetih godina manifestacija mijenja ime u "Susreti na Vrbasu", a sadašnji naziv nosi od 1995. godine.