Sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a

Alkalaj optužio Šmita za destabilizaciju BiH

  • Izvor: ATV
  • 03.11.2022. 19:10

Kristijan Šmit je uništio vladavinu prava, stvorio je princip da građani nisu jednaki prema zakonu, krši Ustav BiH i međunarodne akte - ovako se, između ostalog, u svom govoru na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a, Sven Alkalaj obrušio na Kristijana Šmita.

Mijenjao je izborni zakon u izbornom danu i doveo do destabilizacije BiH zbog čega se protestovalo ispred OHR-a, rekao je Alkalaj. 

"Ovim je visoki predstavnik izvršio, između ostalog, krivično djelo propisano Krivičnim pravom BiH. Osim toga, visoki predstavnik je selektivno sprovodio presude Ustavnog suda BiH, odnosno nije sproveo jedinu koji se tiče suzbijanja diskriminacije i to onaj u predmetu `Komšić`, čime je počinio još jedno krivično djelo - nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH", kaže ambasador BiH u UN-u Sven Alkalaj.

Sve je ovo uradio u korist Hrvata, a po nalogu Hrvatske, rekao je još Alkalaj. Prije sjednice bilo je prilično dramatično u BH misiji u Njujorku i Ministarstvu spoljnih poslova u Sarajevu. Bisera Turković je tražila da se video linkom obrati umjesto Alkalaja. Navodno je htjela da ublaži kritiku prema Šmitu. Da je tako, može se zaključiti iz današnje izjave Šefika Džaferovića koji je rekao da Šmita treba kritikovati, ali da to treba da bude objektivno i da se vodi računa gdje se to govori. 

Mnogi se pitaju da li je Alkalajev govor, zapravo, napisan u kabinetu Željka Komšića koji otvoreno kritikuje Šmita govoreći da radi za Hrvatsku. Inače, Alkalaj je i bio prijedlog Komšića za ambasadora pri UN-u. On ima podršku samo najradikalnijih bošnjačkih predstavnika i u Njujorku je grubo zloupotrijebio poziciju, poručuju iz Hrvatskog narodnog sabora BiH. Predstavnik Hrvatske u Savjetu odbacio je njegove optužbe.

"U BiH postoje snage koje propitkuju Dejton i žele dominaciju. Hrvati u BiH su četvrti put uskraćeni za svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH, što je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nisu glasali za Željka Komšića", kaže predstavnik Hrvatske u UN-u Ivan Šimonović.

Juče je Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija produžio i mandat EUFOR-a u BiH za još godinu dana. Sa Zapada stiže poruka da je prisustvo međunarodne zajednice u BiH ključno za stabilnost zemlje i regiona. 

"Francuska podržava i evropske izglede BiH i ostatka zapadnog Balkana. Nadamo se da će davanje kandidatskog statusa BiH za učlanjenje u EU ohrabriti vlasti u zemlji da sprovedu reforme. Pariz podržava jedinstvo i teritorijalni integritet BiH", kaže predstavnik Francuske u UN-u Natali Broadherst.

Nastavak misije „Altea“ podržala je i Rusija. Ipak, kažu, zabrinuti su neopravdanim uduplavanjem broja vojnika iz evropskih zemalja u BiH. Rusi kažu da je rješenje za probleme u BiH unutrašnji dijalog, bez miješanja stranaca. 

"Mi smo zabrinuti zbog političke krize u BiH, koja je direktna posljedica miješanja međunarodne zajednice. Zapad konstantno pokušava da predstavi Republiku Srpsku kao izvor problema u BiH i demonizuje sve što se ne uklapa u evroatlantski okvir koji se nameće narodima u BiH. Izvještaj Republike Srpske upućen Savjetu bezbjednosti je vrijedan pažnje i sadrži korisne informacije o stvarnom stanju stvari u BiH", kaže zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN-u Ana Jevstignejeva.

Za Ruse je nevažan Šmitov izvještaj Savjetu bezbjednosti, a validan onaj Republike Srpske. Kažu, neprihvatljivo je da se iznose nasumične misli civilne osobe i da se predstavljaju kao validan izvještaj.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 13:30 Еmisija: Agrar (R)

    ''Еmisija: Agrar (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.