Predsjednik HNS-a

Čović: Iduće sedmice razgovori o Izbornom zakonu

  • 13.11.2023. 14:57

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović najavio je danas da iduće sedmice počinju intenzivni razgovori na najvišem političkom nivou o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Čović je, nakon sjednice Predsjedništva HNS-a, izjavio da stranke HNS-a prvo počinju razgovore sa strankama u Federaciji, a nakon toga sa partnerima iz Republike Srpske.

- Uvjeren sam da ćemo u narednih 15 do 20 dana to dinamizirati do kraja. Ima više pravaca u kojima želimo djelovati, ali smo procijenili da Ustav ne možemo dirati, pa da i Predsjedništvo i domove naroda i sve druge teme treba staviti u sklopu sadašnjeg ustavnog okvira - rekao je Čović.

On je naglasio da je legitimno predstavljanje za njega osnova izmjena Izbornog zakona BiH.

- To je osnova na kojoj može počivati izborni proces u BiH da bi ga smatrali legitimnim, a da bi zaštitili i integritet izbornog procesa. Često možemo čuti da je neko zloupotrijebio nečiji glas. Ako je išta zloupotrijebljeno, to je hrvatski član Predsjedništva kada se bira bošnjačkim glasovima - rekao je Čović.

On je naveo da je Dom naroda BiH prije godinu dana usvojio prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji nije prošao na Predstavničkom domu, te da će se taj prijedlog sada morati korigovati.

- Jedan dio onoga što smo predlagali na neki način je napravio visoki predstavnik na sam dan izbora kada je mijenjao zakon. Taj element ne možemo dirati dok ne usvojimo u istom tekstu u kome je ponudio visoki predstavnik, pa tek onda mijenjati - rekao je Čović.

On je najavio da će predstavnici BiH putovati u Brisel početkom decembra, te izrazio nadu da će do tada biti postignuta saglasnost o nekoliko zakona među kojima su zakoni o sudovima, pranju novca, sukobu interesa, te izborni zakon.

Čović nije želio da komentariše pismo predstavnika Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH koje su uputili američkom Senatu i Kongresu, navodeći da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da se u BiH vlada bez Srba i Hrvata, ali je naveo da je to tema za unutrašnju političku scenu.

- Iduće sedmice su i Dom naroda i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Siguran da ćemo ta pitanja otvoriti u Domu naroda i ne samo ono što pričamo o “spavačima” već o svim drugi bezbjednosnim prijetnjama. Mi kao predstavnici Kluba Hrvata potenciraćemo ta pitanja - rekao je Čović.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:50 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.