Predsjednik HDZ BiH

Čović: Poziv političkim partnerima na zajedničko rješavanje problema

  • Izvor: SRNA
  • 12.04.2024. 16:54

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović istakao je da svi koji pokušavaju zaustaviti pozitivne procese u BiH neće u tome uspjeti, te pozvao političke partnere na zajedničko rješavanje problema.

Čović je rekao da narednih sedam dana treba iskoristiti da se događaji koji su često izvor političke krize, kao što je bilo nametanje izmjena Izbornog zakona BiH i sada previranja oko rezolucije o Srebrenici u UN, amortizuju na politički način koji će biti prihvatljiv za sve.

On je istakao da se svi problemi moraju rješavati mirnim putem, s ciljem nastavka pregovaračkog procesa sa ЕU.

- Siguran sam da imamo dovoljno odgovornosti da pratimo te procese na najprimjereniji način, a svi koji se trude da uzburkaju političku scenu u BiH ne treba im previše napora, nije to teško uzburkati - ocijenio je Čović.

On je rekao novinarima u Grudama da mu je važno da šire okruženje BiH "ne baci nikakav bezbjednosni ili bilo kakav negativni uticaj na ovaj prostor" i da je uvjeren da se to neće desiti.

Čović je za iduću sedmicu najavio veliki broj sastanaka sa predsjednicima država i vlada iz okruženja na marginama Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, prenose federalni mediji.

- Siguran sam da ćemo na marginama Sajma otvoriti neke pregovaračke procese o samoj BiH, kako bi već na prvim sjednicama Savjeta ministara možda ponovno na dnevni red došla zakonska rješenja koja nismo završili - Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, Prijedlog zakona o sudu i druga pitanja, a kako bi opet poslali poruku prijateljima iz Brisela da se ovaj proces ne smije zaustaviti - poručio je Čović.

S obzirom na to da su evropski izbori u junu, Čović smatra da je važno iskoristiti idućih nekoliko mjeseci kako bi se sa zvaničnicima sa kojima su otvoreni procesi, napravili jasni planovi za ovu i sljedeću godinu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: