Nakon sastanka sa Novak

Cvijanovićeva u Mađarskoj: Sve što sam radili zajedno dobra osnova za nastavak saradnje

  • Izvor: SRNA
  • 23.01.2023. 18:12

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je sa jednom mađarskom kompanijom počela realizacija zajedničkog privrednog poduhvata, a to je uspostavljanje solarne elektrane u Trebinju, u Republici Srpskoj.

"To će služiti kao dobar primjer za naše naredne korake i nove projekte. Nadam se da će naša saradnja u budućnosti biti jednako dobra kao i do sada i da će sve ono što smo zajedno radili u prethodnom periodu predstavljati dobru osnovu za nastavak saradnje", istakla je Cvijanovićeva nakon sastanka sa predsjednikom Mađarske Katalin Novak.

Ona je izrazila zahvalnost vladi Mađarske i Novakovoj na podršci koju su dali kada je riječ o demografskoj politici sa jasnom idejom i vizijom da nas ima što više.

"Posebno nas raduje činjenica da pokazujete razumijevanje za ogromne probleme i terete koje nosimo svi na prostoru Zapadnog Balkana i što se trudite da nam pomognete da prevaziđemo određene probleme. Veoma cijenimo prijateljski odnos Mađarske prema BiH, ali i cijeloj regiji.

Cijenimo to što ste pokazali da i u ekonomskom smislu želite da napravite iskorake što ste i pokazali kroz povećan broj ulagača koji dolaze sa prostora Mađarske, kao i kroz određenu direktnu podršku kao podsticaj našim poljoprivrednicima i poboljšanju spoljnotrgovinske razmjene", naglasila je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjene, dodala je Cvijanovićeva, tu ima dosta prostora za zajednički rad i tako će i biti ponašanje u narednom periodu.

"Zahvalni smo i za političko razumijevanje koje pokazujete prema cijelom našem prostoru. Danas u EU ne prepoznajemo previše onih koji razumiju sve procesu koji se dešavaju na Zapadnom Balkanu i utoliko je ono što Mađarska radi za pohvalu i smatramo da vas možemo koristiti kao neku vrstu mosta prema nekom boljem razumijevanju i građenju partnerstva u okviru cijele evropske zajednice", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zahvalnost za podršku za dobijanje statusa kandidata i dodala da je Mađarska na tome predano radila sa još nekoliko zemalja članica EU.

"Pred nama je vrijeme za ispunjavanje određenih uslova EU, ali i izazovno vrijeme u kojem živimo i treba naći balans u svemu onome što jeste i ekonomija i energetika i pokušati maksimalno iskoristiti naše kapacitete", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva i Novakova održale su tet-a-tet sastanak u Budimpešti, a potom je održan i sastanak delegacija.

Zvaničnu posjetu Mađarskoj Cvijanovićeva je započela danas ceremonijom svečanog dočeka koji je priredila Novakova i polaganjem vijenca na Spomenik neznanom vojniku u Budimpešti.

Tokom zvanične dvodnevne posjete, Cvijanovićeva će se sastati i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, te u Sentandreji sa NJegovim preosveštenstvom episkopom budimskim Lukijanom, posjetiti Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice, kao i Srpski pravoslavni muzej Eparhije budimske.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.